zuurdeeg

Zuurdeeg

Zuurdeeg is een synoniem voor zuurdesem.

Synoniem: zuurdesem
Gerelateerd: zuurdesembrood, zuurdesem, desem, starter, zuurdesemcultuur

Betekenis

Zuurdeeg of zuurdesem is een deeg dat gemaakt is met een starter, een zuurdesemcultuur, dus zonder bakkersgist maar met wilde gisten en bacteriën die in het meel en om ons heen voorkomen. Zuurdeeg dankt zijn naam aan het feit dat het deeg, nadat het geënt is met een deel van een starter, een steeds zuurdere smaak gaat krijgt. Deze zure smaak wordt veroorzaakt door de melkzuur- en azijnzuurbacteriën die een belangrijke rol spelen in het zuurdesem.

Meer informatie is te lezen in het lemma zuurdesem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >glossarium >nederlands >zuurdeeg

laatste toevoegingen

Cookies
Deze site maakt gebruik van cookies. De advertenties die u mogelijk te zien krijgt zijn "niet gepersonaliseerde advertenties van Google". Wij plaatsten twee functionele cookies: hoe vaak u deze melding getoond heeft gekregen en of u deze cookieverklaring heeft geaccepteerd. Er worden dus geen persoonsgebonden cookies geplaatst en daarom hoeven we u, in het kader van de AVG, geen toestemming te vragen alleen maar te informeren.

dat begrijp ik