zuurdeeg

zuurdeeg

Zuurdeeg is een synoniem voor zuurdesem.

Duits: sauerteig
Frans: levain
Engels: sourdough, levain, SD

Synoniem: zuurdesem (NL)
Gerelateerd: zuurdesembrood, zuurdesem, desem, starter, zuurdesemcultuur (NL)

Zuurdeeg of zuurdesem is een deeg dat gemaakt is met een starter, een zuurdesemcultuur, dus zonder bakkersgist maar met wilde gisten en bacteriën die in het meel en om ons heen voorkomen. Zuurdeeg dankt zijn naam aan het feit dat het deeg, nadat het geënt is met een deel van een starter, een steeds zuurdere smaak gaat krijgt. Deze zure smaak wordt veroorzaakt door de melkzuur- en azijnzuurbacteriën die een belangrijke rol spelen in het zuurdesem.

Meer informatie is te lezen in het lemma zuurdesem.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen