zuurdesembrood

zuurdesembrood

Zuurdesembrood is gemaakt van een deeg dat voorzien is van een zuurdesem als rijsmiddel.

Duits: sauerteigbrot
Frans: pain au levain
Engels: sourdough bread, natural leavened bread

Gerelateerd: starter, zuurdesem (NL)

Zuurdesembrood wordt in principe gemaakt met dezelfde ingrediënten als gistbrood alleen is het gebruikte rijsmiddel geen bakkersgist maar zuurdesem. In de kern is de bereiding van een zuurdesembrood gelijk aan de bereiding van een gistbrood. Je voegt meel, water, zout en rijsmiddel (in dit geval zuurdesem) toe, je mengt, je kneedt, je laat het deeg meerdere keren rijzen en bakt het af.

Het belangrijkste verschil met gistbrood is dat de rijstijden veel langer zijn. Door de aanwezigheid van melkzuur en azijnzuurbacteriën is de pH-waarde van dit brood flink laag en smaakt daarom dit type brood matig tot flink zuur.

De lage pH-waarde heeft ook een conserverende werking, waardoor zuurdesembrood veel langer houdbaar is dan gistbrood.

Bakkersglossarium

In het bakkersglossarium zijn nog veel meer bakkerstermen te vinden, van "acerola kersconcentraat" tot "zuurteregelaar".

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >glossarium

laatste toevoegingen