tarwekorrels kopen

close up van graankorrels, tarwekorrels, op een wit val papier
tarwe korrels

Als je zelf tarwe wil malen zal je tarwekorrels moeten kopen. Waar koop je die? Hoeveel kosten tarwekorrels? Kan je er luchtige broden van bakken en waar moet je op letten bij de aanschaf en bewaring?

Kopen van tarwekorrels

Zelf graan malen is heel erg leuk. Je hebt dan het hele broodbereidingsproces in eigen hand en weet je precies wat er in je brood zit. Want het meel dat je koopt is vaak voorzien van extra meelverbeterstoffen zoals ascorbinezuur, enzymen en dergelijke.

Waar koop je echter tarwekorrels, roggekorrels of speltkorrels? Je kan ze soms in kleine verpakkingen kopen bij de supermarkt of natuurwinkel maar dan zijn die graankorrels zeer prijzig. Daarnaast weet je niet wat voor bakkwaliteit de tarwe heeft.

Melangeren

De molenaar is in dit geval je beste vriend. De meeste molenaars verkopen tarwekorrels en andere graansoorten. Meestal is het te koop in zakken van 1, 5, en 25 kilogram.

Toen wij overwogen om zelf graan te malen wisten we niet of dat meel wel mooie luchtige broden zou opleveren. Want waar de tarwe vandaan komt, waar het geteeld is, in welk land met wat voor klimaat maakt een enorm verschil voor de bakaard.

Molenaars kopen, over het algemeen, tarwe in bij een graanhandelaar die de tarwe heeft gemelangeerd. Wat voor melange men inkoopt is aan de molenaar. Die keuze hoeft niet samen te vallen met jouw gewenste eigenschappen van de tarwe.

Ons advies is om met de molenaar te praten of te mailen. Vraag waar de tarwe vandaan komt. Wat voor bakkwaliteit je kan verwachten. Je kan natuurlijk ook een zakje van 5 kg kopen en het gewoon uitproberen.

Gangbaar of biologisch

Net als bij meel kan je vaak kiezen uit tarwekorrels uit gangbare teelt of biologische teelt. De biologische variant is natuurlijk wel zo aantrekkelijk. Je moet wel rekening houden dat de bakkwaliteit doorgaans iets minder is dan bij de gangbare teelt.

Daarnaast is de kans wat groter dat tussen het graan iets meer onkruidzaden zitten. Op zich is dat niet heel erg en eigenlijk moet je er blij mee zijn. Je weet dan zeker dat de akker niet platgespoten is tegen onkruid. Ook kunnen de tarwekorrels iets meer aangetast zijn door schimmels. Dit komt omdat het zaad dat men gebruikt heeft meestal niet ontsmet is.

Sommige molenaars hebben de beschikking over lokaal geteelde tarwe. Als je ecologisch leeft is dat erg aantrekkelijk. Je moet dan geen grote verwachtingen hebben over de bakkwaliteit, het is immers in een landklimaat geteeld en daarvan is de bakaard beperkt. Als je die toch beter wilt hebben kan je overwegen om ascorbinezuur, enzymen en/of glutenpoeder toe te voegen.

Wat kosten graankorrels?

De prijs van graan fluctueert van jaar tot jaar. De invloed van het weer in landen waar veel tarwe verbouwd wordt heeft enorme invloed op de prijs. Voor de huidige prijzen kan je eens een kijkje nemen bij molen de windotter, molen Nooitgedacht of de Zuidmolen. Zoek dan naar "tarwe heel". Sommige verkopen niet allen tarwe maar ook spelt, rogge, gerst, haver, eenkoorn, emmertarwe of zelfs Kamut. Voor dat laatste moet je wel eerst even slikken voordat je de prijs ziet.

Als je veel bakt en normaal gesproken al zakken van 25 kg meel koopt, dan loont het waarschijnlijk om zelf te gaan malen. Mogelijk dat het even duur is -als je de prijs van de molen verdisconteert-, maar je kan graan veel langer bewaren dan meel en je weet precies wat in je meel zit en vooral wat er niet in zit, doelend op toevoegingen die men niet altijd op de verpakking vermeld.

Tips

Wanneer je graan gaat kopen vraag dan of het graan reeds gereinigd is. We adviseren je om alleen gereinigd graan te kopen anders ben je een zondag kwijt om een zak graan te reinigen, geen leuk werkje.

Het klinkt vreemd, maar controleer zelfs gereinigd graan grondig voor je het maalt, wij halen regelmatig uit gereinigd graan toch zaken die daar niet in thuis horen. Lees eens ons artikel eens over graan reinigen.

Koop eerst 5 kg en als dat bevalt koop dan pas grote zakken van 25 kg.

Inspecteer regelmatig het graan op kleine beestjes. Hoewel de kans klein is dat je er last van gaat krijgen kan je het maar beter voor zijn. Maar als ze er tussen zitten en ze hebben "de tijd gehad" is de ramp niet te overzien. Weet dan sommige torretjes met hun kaken dwars door papieren, ja zelfs kunststof zakken heen kunnen bijten en zo zich een weg kunnen banen naar een volgende zak graan.

Haal een soepkom graan uit de zak, niet aan de oppervlakte want die beestjes houden meestal niet van licht, en spreid het graan uit op een groot wit karton. Die lichte kleur helpt om alles goed te zien. Het karton is ook prettig omdat je het kan buigen en na controle als een soort van halve trechter in een zak kan gieten.

Zet een zak met graankorrels niet op de koude grond maar plaats er wat luchtigs tussen. De koude grond kan zorgen dat het graan onderin de zak te vochtig wordt waardoor je het relatief kort kan bewaren. Zet de zak bijvoorbeeld op een houten pallet.

Bewaar het graan zo koud en droog mogelijk, zie het artikel over het bewaren van graan.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >graan

laatste toevoegingen