Zelf thuis graan malen voor overheerlijk volkorenmeel

graanmolen jupiter model 874152
graanmolen Jupiter model 874152 met metalen maalschijven

Voor een fervente thuisbakker is zelf malen van het graan het ultieme dat bereikt kan worden. Je hebt dan de hele keten zelf in de hand, behalve het kweken van de tarwe. In dit artikel bespreken we de voor en nadelen van het zelf malen van graan.

Wat zijn de voor en nadelen van het zelf malen van graan?

Sommige thuisbakkers kiezen er voor om zelf het graan, voornamelijk tarwe en spelt, thuis te malen. Daar hebben zij verschillende redenen voor zoals:

  • je bent verzekerd dat je echt volkorenmeel gebruikt in je brood
  • meel is altijd vers
  • je hebt altijd meel
  • het is goedkoop
  • het is vooral leuk
  • in geval van nood altijd brood

Type graanmolens

  • hand graanmolen
  • elektrische molen met metalen schijven
  • elektrische molen met keramische stenen
  • elektrische molen met traditionele molenstenen (Retsel)

Graan malen met een koffiemolen?

Het is niet optimaal maar met sommige koffiemolens kan je ook meel malen. Lees onze ervaringen.

Waarschuwing

De meeste graanmolens zijn niet in staat om popcorn mais te malen, normale maiskorrels is geen probleem. Pas ook op met oliehoudende zaden zoals pinda's en lijnzaad, raapzaad, mosterdzaad en hennepzaad. Deze oliehoudende zaden kunnen zorgen dat de molen verstopt raakt. Gebruik voor die zaden een graanmolen met metalen maalschijven.

Molen verstopt?

Mocht door wat voor reden dan ook de graanmolen verstopt zijn en daarmee bedoelen we dat het zaad als een koek vastgeplakt zit in de maalschijven dan is dit meestal te verhelpen door droge rijst, eerst op een grove stand en later in een fijne stand, te malen. Als ook dat niet gaat dan eerst de molen demonteren en de ergste vervuiling verwijderen en dan met rijst "schoonmalen".

Hand graanmolen

Het ziet er erg idyllisch uit, maar bezint eer ge begint! Met de hand graan malen kost niet alleen veel kracht maar het duurt ook nog eens behoorlijk lang. Hou tien minuten aan als richtlijn voor het meel benodigd voor een heel brood. Daarnaast, op een handmolen komen grote krachten te staan en daarom moet je deze vastklemmen aan de tafel. Die tafel wordt er niet mooier op. Een handmolen wordt natuurlijk wel heel waardevol als langdurig de elektriciteit uitvalt of in tijd van nood.

Elektrische graanmolen met metalen schijven

Dit type molen is doorgaans iets goedkoper dan de molen met keramische stenen. Het voordeel is dat je met deze molen ook pinda's en andere oliehoudende zaden kan malen. Je eigen pindakaas maken behoort tot de mogelijkheden. Doorgaans wordt het meel iets warmer tijdens het malen met dit type dan met de molen met keramische stenen.

Elektrische graanmolen met keramische stenen (korund)

graanmolen traditioneel van hout

Dit type graanmolen is uitgevoerd met keramische molenstenen. Dit zijn synthetische stenen, dus gemaakt/gebakken in een fabriek. Ze zijn gemaakt van magnesium oxide waarin korund is gemengd. Korund zijn zeer harde stenen die minder zuiver zijn dan robijn en saffier en daardoor niet als edelsteen gebruikt kunnen worden. Dit soort maalstenen zijn zeer duurzaam. De traditioneel vormgegeven graanmolens zijn vrijwel allemaal uitgevoerd met dit type maalsteen.

Elektrische molen met traditionele molenstenen (Retsel)

Voor zover wij weten bestaat er, voor de thuisbakker, één molen die gebruik maakt van "echte" stenen. Het meest opvallende is dat bij dit type de maalstenen zeer langzaam draaien. De firma Retsel in de Verenigde Staten levert dit type molen. Hij is vreselijk lelijk vormgegeven maar blijkt zeer duurzaam volgens vele tevreden gebruikers.

Hoe selecteer en koop je een graanmolen?

Mocht je zelf een graanmolen willen kopen, lees dan ons verslag over het kiezen en kopen van een graanmolen, of onze poging om met een koffiebonenmaler tarwe te malen.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >meel >graan >graan malen

laatste toevoegingen