Graanmolen voor thuis

hand aangedreven graanmolen van kornkraft model farina
handmolen Kornkraft Farina

Sommige fervente thuisbakkers malen het graan zelf. Daarbij wordt een graanmolen gebruikt. Deze zijn verkrijgbaar in twee basisuitvoeringen. De handgraanmolen en de met een elektromotor aangedreven graanmolen. In dit artikel gaan we in op onze ervaringen met een graanmolen.

Thuis tarwe malen

Zelf je tarwe of rogge malen heeft een groot aantal voordelen. Bij de meeste thuisbakkers zal het doorslaggevende argument zijn dat ze precies weten wat in hun meel zit, ze hebben het immers zelf gemalen. Daarnaast heb je altijd meel, op voorwaarde natuurlijk dat je het graan op voorraad houdt. Sommige zweren bij zelf gemalen tarwe omdat alle vitamine nog in vers gemalen tarwe zit. De prijsbewuste thuisbakker zal het vooral doen omdat het goedkoper is dan meel kopen. Natuurlijk een graanmolen is niet goedkoop maar als je regelmatig broden bakt haal je dat op lange termijn er wel uit. Een ander groot voordeel is dat graan enorm lang bewaard kan worden tot tientallen jaren. Dat kan niet gezegd worden van meel en zeker niet van volkorenmeel.

Wanneer je thuis tarwe of andere granen wilt malen heb je een graanmolen nodig. Je hebt de keuze uit een handgraanmolen of een elektrisch aangedreven graanmolen.

Handmolen

Bij de hand graanmolen spat de authenticiteit er van af. Je start met graan en alleen op basis van spierkracht maal je er meel van. Een waarschuwing vooraf, zelf graan malen tot meel op een met de hand aangedreven graanmolen kost zeer veel kracht en veel tijd. Met de hand malen heeft een hoog idyllische waarde maar de meesten haken al na een paar weken af.

Elektrische graanmolen

hawos graanmolen muhle 1
Hawos muhle 1

Wat is er mooier dan zelf je graan malen tussen twee stenen? Het graan aan de bovenkant er in en vers meel aan de voorzijde er uit. Een beetje herrie maakt het wel maar dat heb je er graag voor over.

Het malen kost geen moeite en binnen een minuut of drie heb je genoeg meel om een heel volkorenbrood te maken.

Wanneer je een molen gaat kiezen zal je een keuze moeten maken uit veel verschillende modellen en typen. Molens met metalen maalschijven, van natuursteen of kunstmatig (gebakken) steen. Ook is de doorsnede van de maalsteen van belang, het bepaalt mede dat de temperatuur van het meel niet te hoog oploopt. Daarnaast heb je meestal twee versies van een graanmolen, een kleinere en een wat grotere versie.

Lees meer over het kiezen van een graanmolen in het artikel "hoe kies ik de juiste graanmolen"?

Graanmolen hulpstuk op je keukenmachine

Heb je een keukenmachine waarvoor hulpstukken voor te koop zijn? Dan is de kans groot dat ook een graanmolen hulpstuk beschikbaar is.

Het voordeel is dat je niet nog een machine in keuken hebt en zo'n hulpstuk neemt veel minde ruimte in dan een losse graanmolen. De vraag is of dat een slimme zet is.

Zijn die hulpstukken veel goedkoper dan een losse graanmolen? Is het maalresultaat even goed als van een normale graanmolen? Wordt de keukenmachine niet te zwaar belast?

graan vlokker voor muesli van hawos model el flocko
vlokker model Hawos El Flocko

Vlokker

Graan kan ook tot vlokken worden verwerkt met een graanvlokker of wals. Geplette tarwe of geplette haver kan je niet alleen gebruiken voor muesli maar ook als versiering van de korst van een brood.

Vlokkers zijn te koop met een elektromotor en handaangedreven versies. Let er vooral op of je de afstand van de walsen in kan stellen waardoor je de dikte van het geplette graan kan instellen.
Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie