Hoe groot bakvorm voor bepaalde hoeveelheid meel of deeg?
Je hebt een recept voor het bakken van een brood, maar hoe groot moet de bakvorm zijn? In dit artikel geven we je handvatten om dat uit te rekenen.
Let op: onderstaand artikel stelt "het recept" als uitgangspunt en kan je uitrekenen hoe groot het bakblik moet zijn voor dat recept.
Het kan ook andersom, wanneer je het "bakblik" als uitgangspunt neemt en je wil berekenen hoeveel gram de ingrediënten moeten wegen (of het deeg in totaal), dan moet je dit artikel lezen.
Je hebt een recept voor een brood: maar hoe groot moet de bakvorm zijn?
Als eerste, straks ben je in staat zelf de grootte van het bakblik te bepalen. Gebruik de informatie in dit artikel als richtlijn. Als het bakblik iets groter uitvalt is dit geen probleem maar koop niet een veel kleiner bakblik dan we hier aanbevelen (tenzij je het recept aanpast).
Twee soorten broden
De berekening voor de inhoud van het bakblik is afhankelijk van het soort brood je wilt bakken. We hebben een berekening voor witbrood dan wel licht bruinbrood en we hebben een berekening voor een volkorenbrood.
De reden voor deze verschillen komt doordat een witbrood heel hoog wordt terwijl een volkorenbrood relatief compact blijft en dus zwaarder is. In een bepaald bakblik kan je dus een lichter witbrood of een zwaarder volkorenbrood bakken. De inhoud van het bakblik kan je uitrekenen op basis van de volgende berekening:
Witbrood of licht bruin: gewicht bloem x 4,4 = inhoud van het bakblik in ml.
Volkorenbrood: gewicht meel x 3,7 = inhoud van het bakblik in ml.
Een voorbeeld voor witbrood: stel je hebt een recept met 500 gram bloem (en water/melk, gist, zout en mogelijk nog andere ingrediënten), dat moet de een inhoud hebben van 500 gram x 4,4 = 2200 ml (milliliter). Je kan in de praktijk een marge aanhouden en een bakblik tussen de 2000 en 2800 ml is geschikt.
Het bakblik van 2000 ml (2 liter) is iets aan de krappe kant en dat betekent dat de broden hoog boven je bakblik zullen komen. Het bakblik van 2800 ml (2,8 liter) is een beetje aan de grote kant. Dat is niet heel erg, het brood zal dan niet zo hoog boven het bakblik uitkomen. Hou er rekening mee dat het gedeelte van het brood dat boven het bakblik uitkomt altijd iets bruiner gekleurd is dan het gedeelte dat in het bakblik zit.
Een voorbeeld voor bruinbrood: stel je hebt een recept met 600 gram meel (en water, gist, zout en mogelijk nog andere ingrediënten), dat moet de bakvorm een inhoud hebben van 600 gram x 3,7 = 2220 milliliter. Dit ronden we voor het gemak af op 2200 ml. In de praktijk kan je met een bakblik tussen de 2000 ml en 2800 ml gebruiken.
Uitrekenen inhoud bakvorm
Je weet nu de gewenste inhoud van de bakvorm en je kijkt in de winkel naar bakblikken, hoe weet je nu welke de inhoud heeft die je zoekt, want dat wordt meestal niet vermeld. In het artikel bepalen inhoud van een bakvorm gaan we hier op in.
Langer of breder?
Voordat je op zoek gaat naar een broodblik, denk dan aan het volgende: bakblikken zijn doorgaans allemaal even hoog. De inhoud van het bakblik wordt dus niet door de hoogte maar door de lengte en/of breedte bepaald.
Een langer bakblik is bij broden doorgaans geen probleem, maar een breder bakblik levert optisch hele andere broden op. Een normaal brood is smal, lang en hoog. Maar als het bakblik breed wordt, breder dan zo'n 9 cm, dan wijkt het af van de normale breedte van het brood en dat "voelt" anders aan (voor het oog). Je broden worden natuurlijk even lekker. Kijk eens op de pagina over bakvormen want daarin zie je een foto van drie verschillende breedtes bakblikken om je een idee te vormen.
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie