Hoe kan je meel testen of het nog goed is?

met een zeef gezeefde coconnetjes en rups of wormpje
uit het meel gezeefd: rechtsboven coconnetjes met daarom heen meel, onder een nog een levend rupsje dat men vaak een wormpje noemt, als je dit in je meel aantreft kan je het maar beter composteren of weggooien

Meel kan je normaal gesproken minimaal drie maanden bewaren, maar afhankelijk van de bewaartemperatuur en vochtigheidsgraad zijn zes tot negen maanden haalbaar.

Vaak wordt de vraag gesteld, hoe weet je of het meel nog goed is? Of het verstandig is om er een brood van te bakken is. Het meel controleren op de bruikbaarheid voor consumptie is niet zo heel moeilijk.

Gebruik je neus, het meel mag niet vreemd ruiken. Gebruik je ogen, beestjes en andere vreemde dingen mogen niet in het meel zitten. En als laatste proef je het meel even. Als het bitter smaakt dan is het niet meer te gebruiken. Ziek wordt je er niet van, maar het brood wordt dan ook bitter.

Introductie

Dit artikel beschrijft hoe je kan bepalen en testen of meel nog bruikbaar is voor consumptie om bijvoorbeeld er een brood van te bakken.

Let op, meel is wat anders dan bloem. In dit artikel leggen we je de verschillen uit. Bloem kan je doorgaans langer bewaren. In een apart artikel gaan we in op het zo goed mogelijk bewaren van bloem, we zijn nog bezig met het schrijven maar je zal hier de link naar het artikel vinden.

Wil je weten hoe je meel het best en langdurig kan bewaren lees dan het artikel hoe kan je meel het best langdurig bewaren?.

Hoe kan je testen of meel nog goed is? Een snelle controle

zak meel met gaatjes van diertjes
gaatjes in de verpakking zijn gemaakt door beestjes

Hieronder staat een stappenplan hoe je meel kan controleren of dit nog goed is. Als je een van onderstaande problemen tegenkomt, heb je grote kans dat andere meelzakken of levensmiddelen ook aangetast zijn. Zelfs als ze verpakt zitten in dik kunststof.

Controleer dan goed pakken rijst, couscous, alle vormen van pasta (macaroni, spaghetti, ...) maar ook cornflakes, noem maar op.

De kans dat je dit overkomt in of na de zomerperiode is aannemelijk, dan zijn de temperaturen hoger en dan heb je sneller kans op besmetting of ouder worden van meel.

  • Bekijk de buitenkant van het pak meel, zitten er gaatjes in? Foute boel, er zijn beestjes in of uit je pak meel gekropen en die hebben dat gaatje of gaatjes gemaakt. Zeer waarschijnlijk zijn ook andere pakken meel "besmet".
  • Kijk in de directe omgeving waar het pak meel staat, zie je meel of bloem liggen, terwijl je weet dat je bij het wegzetten van het pak meel niet geknoeid hebt? Dan is wat je ziet waarschijnlijk geen meel maar hele kleine beestjes die je aanziet voor meel/bloem. Bij ons gaven die beestjes / het pak meel een vervelende chemisch geur die iets leek op aceton.
  • zak meel met een klompje meel dat aan de binnenkant van de verpakking zit gekleefd
    klompje meel zit aan de zak gekleefd, werk van beestjes in je meel
  • Ruik aan het pak meel zonder op te pakken, dat mag geen geur hebben, wel een geur? Dan is dat fout, gebruik het niet.
  • Wrijf zachtjes over de buitenkant van het pak meel, dat moet glad aanvoelen, voel je iets wat lijkt op korreltjes meel of bloem dan is dat vrijwel zeker niet goed en wijst op beestjes die je aanziet voor meelkorreltjes.
  • Maak het pak meel heel rustig en voorzichtig open (dan verstoor je zo min mogelijk de eventueel aanwezige beestjes). Kijk een tijdje naar het meel en de binnenkant van de verpakking, zie je "dingetjes" langzaam bewegen? Dat is fout, waarschijnlijk is dat meelluis of een ander beestje.
  • Zie je aan de binnenkant van de meelzak draden hangen, een soort vreemd los spinrag, of aan de zak "hangend meel", of kleeft er aan de zak een klompje meel ter grootte van een erwt? Foute boel. Waarschijnlijk is dat van de meelmot.
  • zak meel met een spinachtige draden waaraan meel vastgekleefd zit aan de binnenkant van de meelzak
    spinrag met meel aan binnenkant meelzak, hier zijn beestjes u voor geweest
  • Steek je neus in de meelzak, als het goed is mag je vrijwel niets ruiken, een karton-achtige geur is goed, maar andere geuren wijzen op beestjes of een "besmetting" van producten of dingen die stank hebben afgegeven en in het meel is gaan zitten. Het kan ook vies gaan ruiken omdat het meel ranzig is geworden.
  • Zeef het meel in een grove zeef. Zie je, naast de eventuele zemelen ook wormachtige vormpjes van meel? Foute boel. Dat zijn de coconnetjes van de meelmot. Zie je beestjes in de zeef? Nou, eet smakelijk! Is er niets verkeerds te zien? Doe dan de zemelen en het gezeefde meel weer bij elkaar.
  • Tot zover alles goed gegaan? Dan is het nu tijd om het meel te proeven. Meel proeven? Ja, gewoon even een klein beetje meel tussen je vingers pakken en in je mond steken. Als dit bitter smaakt dan is het meel te oud. Gebruik het niet, want je brood gaat ook bitter smaken.
zak meel met een spinachtige draden waaraan meel vastgekleefd zit aan de binnenkant van de meelzak
ander voorbeeld met spinrag met meel, dit is niet goed

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >graan >malen >meel

laatste toevoegingen