Ingrediënten kopen voor bakken van brood

ouderwetse kassa

Als je brood wilt bakken heb je ingrediënten nodig als meel, bloem, gist en broodverbeteraar. Waar kan je deze ingrediënten kopen?

Ingrediënten voor brood

De belangrijkste ingrediënten voor brood zijn meel of bloem, water, gist en zout. Maar meestal worden extra stoffen gebruikt om de bakaard of smaak te verbeteren of het uiterlijk mooier te maken. Denk aan vet of olie, melkpoeder, broodverbeteraars maar ook hele zaden zoals zonnebloem- pompoenpitten, maanzaad, krenten, rozijnen en noten.

Waar koop je meel en andere ingrediënten?

Wat voor ingrediënten je gebruikt en waar je ze koopt zal in sterke mate afhangen van het type thuisbakker dat je bent. Dat klinkt op het eerste oog vreemd maar niet als je er wat langer over nadenkt. Daarom hebben we een aantal bakkersprofielen opgesteld die allemaal op een andere manier tegen de ingrediënten aankijken en een voorkeur zullen hebben om die op een specifieke plaats te kopen. Hieronder hebben we voor de verschillende bakkersprofielen suggesties beschreven waar de ingrediënten gekocht kunnen worden en waar mogelijk op gelet kan worden.

bakkersprofielsuggestie waar ingrediënten te kopen
de gelegenheid bakkerkoopt bij de molen of in de supermarkt; koopt bij voorkeur broodmix, dit lukt altijd en het enige wat je toe hoeft te voegen is water (als het water maar niet koud is en net wat minder is dan handwarm)
de keukenprinses bakkerkoopt bij de molen of bij de supermarkt; koopt zowel broodmixen of los het meel, gist en broodverbeteraar.
de terug naar de basis bakkerkoopt het meel bij de molen of natuurvoedingswinkel maar de supermarkt wordt terzijde geschoven. Koopt overwegend biologisch geteeld meel eventueel met een eko keurmerk. Sommige willen de hele keten van broodproductie in eigen hand hebben en kopen graan en malen dit zelf.
de ik eet bewust bakkerkoopt overal de ingrediënten zoals bij de molen, supermarkt maar koopt wel bewust en leest de verpakking goed zoals de ingrediënten declaratie om te weten wat er in zit.
de prijsbewuste bakkerkoopt bloem in de supermarkt, daar is het ongekend goedkoop. Meel is bij de supermarkt ook goedkoop maar bij de molen kost het haast evenveel als je het maar koopt in zakken van 25 kg. Wanneer meerdere broden per dag gebakken worden is te overwegen om het graan zelf te malen. Met een elektrische molen en graan in zakken van 25 kg kan je voor een zacht prijsje zelf kwaliteitsmeel malen.
de technische bakkerkoopt overal zijn meel, wil namelijk graag kijken wat het verschil is tussen het meel van de ene en de andere molenaar; koopt ook meel van verschillende supermarkten en experimenteert er lekker op los. De zuidmolen is een eldorado voor deze bakker gezien de enorme sortering, molen de zandhaas is een aardig alternatief.
de glutenvrije bakkerwij hebben nog geen adviezen voor dit type thuisbakker, suggesties zijn erg welkom.

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten

laatste toevoegingen