Inovenen

bakker schiet een brood in een traditionele oven

Het in de oven plaatsen van de losse deegstukken of bussen met deegrollen wordt inovenen genoemd.

Hoe vindt het inovenen plaats?

Vroeger toen de bakker een oven had met alleen een stenen vloer waarop gebakken kon worden, vergelijkbaar met een pizzaoven, moest hij de deegstukken stuk voor stuk in de oven leggen. Dat heet het zogenaamde inschieten. Daar gebruikte de bakker een lange stok voor met aan de voorzijde een dun plat gedeelte waarop het deegstuk lag, de inschieter. Omdat ieder deegstuk stuk voor stuk in de oven gelegd moest worden koste dit veel tijd.

bakker rijdt kar met broden uit de oven
144 busbroden in de ovenkar
Hoewel er nog genoeg ambachtelijke bakkers zijn de deegstuken stuk voor stuk inovenen wordt bij de grotere bakkerijen gebruik gemaakt van een ovenkar die de oven in wordt gereden. Daarin hangen vele bakplaten voor het bakken van plaatbrood of busbroodkoppels voor het bakken van busbrood, waardoor per kar wel vijftig tot meer dan honderd broden in één keer ingeovend kunnen worden.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >bereiden >bakken >inovenen

laatste toevoegingen

Cookies Wij plaatsten alleen functionele, dus geen persoonsgebonden, cookies. De advertenties zijn "niet gepersonaliseerde advertenties". De AVG stelt dan dat toestemming vragen niet noodzakelijk is allen je te informeren.

ik heb het gelezen