Invetten van de broodvorm

boter op wit schaaltje van keramiek met mes er naast

Wil je geen last hebben dat het brood na het bakken vastplakt aan de broodvorm? Vet dan altijd je bakblik in. Elke vorm van vet of olie is goed, ook een spuitbus bakspray, als je het maar doet.

Waarom het bakblik invetten?

Iedere thuisbakker zal het waarschijnlijk wel eens meegemaakt hebben. Het brood of een ander prachtig baksel bleef aan de bakvorm kleven. Dat wil je geen tweede keer meer meemaken. Welke technieken staan de thuisbakker ter beschikking om dit te voorkomen?

  • anti-aanbak bakblik
  • bakpapier
  • margarine, roomboter, vloeibaar vet uit een knijpfles
  • zonnebloemolie, rijstolie, raapzaadolie, koolzaadolie
  • bakspray

(we raden vanwege gezondheidsredenen het gebruik van lijnzaadolie sterk af voor het invetten van een bakblik)

Anti aanbak bakvorm

We hebben het jaren gebruikt en het werkt goed maar we hebben het (niet meer zo) op teflon en dat soort stoffen. Ook hebben wij ervaring gehad dat de anti-aanbaklaag met hele kleine stukjes afbrak zonder dat we dit merkte en dus in het brood terecht is gekomen. Wellicht is dit een exemplarisch probleem geweest, maar hou dit goed in de gaten.

Bakpapier

Ja, leuk, lekker freubelen en knutselen in de keuken. Ja, we zitten te dollen, natuurlijk kan je bakpapier precies inknippen, maar het kost wat tijd. Daarnaast is het duurder dan andere oplossingen. Het is niet aan ons besteed, het kost veel te veel tijd. Bakpapier gebruiken we zeker in de keuken maar niet bij het bakken van brood. Ook niet als we een vloerbrood maken.

Tip voor vet/olie/bakspray

Gebruik maar een heel dun laagje vet/olie/bakspray. Zie je een plasje staan dan is veel te veel olie gebruikt. Te veel olie of vet zal de onderkant van je brood niet mooier maken en in het ergste geval gaat jet brood hol staan.

Ter indicatie, met het blauwstalen bakblik dat we dagelijks gebruiken spuiten we dit héél licht in met bakspray, door twee hooguit drie kleine "pufjes" olie op het blik te spuiten, voornamelijk aan de zijkant. Met een wc-papiertje wrijven we dit uit en vetten we dus automatisch ook de bodem in. Er blijft dan vrijwel geen olie achter in het bakblik. Daarmee willen we aangeven dat al een héél dun laagje olie voldoende is. En alle broden, zonder één uitzondering glijden na het bakken uit het bakblik en hebben we dus nooit dat het brood vast blijft kleven.

Wat dat betreft vinden we het blauwstalen bakblik ideaal, het is goedkoop, het heeft geen anti-kleeflaag die mogelijk giftige stoffen afgeeft en hij bakt goed. Je moet wel zo'n bakblik eerst goed inbranden en dat kost eenmalig veel tijd. Hoe je dat moet doen lees je in het artikel bakblik inbranden.

Boter/vet/vloeibaar vet uit een knijpfles

Jarenlang gebruikten we boter voor het invetten van de bakvorm. Kost wel wat tijd, eerst bakblik kort opwarmen boven de gasvlam is een truc, daarna strijk je een pak boter dat je een beetje open hebt gevouwen tegen de wanden. Dat doe je op iedere zijde en de onderkant. Daarna met je vinger het vet uitsmeren in het bakblik. Succes gegarandeerd. De knijpflessen met vloeibaar vet, het is eigenlijk olie die men bewerkt heeft, werkt ook uitstekend, dan hoef je het bakblik niet voor te verwarmen. Zorg dat het vloeibaar vet een "neutrale" versie is, dus zonder geur en smaakstoffen.

Olie

flesje olijfolie van de lidl met vernevelaar
olijfolie van Lidl

Laat een druppeltje olie in het bakblik vallen en smeer het met je vinger uit. Natuurlijk kan je een kwastje gebruiken of een keukenpapiertje, beter nog een klein wc papiertje, maar waarom zou je? Je moet toch daarna het deeg uit de deegkom halen en opmaken, dan is een vette vinger juist prettig.

Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed, maar olijfolie, rijstolie en raapzaadolie werken ook goed. Gebruik voor het invetten geen lijnzaadolie, die vormt bij baktemperaturen schadelijke stoffen.

Handig is het gebruik van een flesje olijfolie met vernevelaar dat je bij Lidl kan kopen (200 ml), met basilicum smaak. Met zo'n flesje kan je honderden bakvormen invetten. De vernevelaar laat zich wat zwaar indrukken en de nevel is geen nevel maar spuit je een klein plasje olie in het bakblik, maar je moet het toch uitwrijven, en dan werkt het prettig. Maak je geen zorgen om de basilicum smaak, die verdwijnt totaal tijdens het bakken.

We hebben ook prettige ervaringen met de olievernevelaar die we bij Kodi (kodi.de) in Duitsland hebben gekocht voor zes euro. Die hebben we (op dat moment) gevuld met raapzaadolie maar iedere plantaardige olie is geschikt zolang het maar geen lijnzaadolie is, zie deze waarschuwing. Bij deze vernevelaar hoef je minder kracht te zetten en de olie wordt fijner verneveld dan bij het Lidl flesje.

Bakspray

We hebben altijd op een of andere manier het bakspray lang genegeerd. We hadden op een of andere manier een soort antipathie tegen dat spul, vraag niet waarom. We kregen eens zo'n flesje en die maar eens uitgebrobeerd. Wat een verademing. Heel prettig in gebruik. Olie was heel prettig, maar daar wil je je wel eens mee uitschieten en dan had je veel te veel in je bakblik. Een flesje bakspray werkt een stuk prettiger. Maar let op, het ene flesje bakspray is het andere niet. We hebben er vijf getest en hier lees je de uitslag.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie.

populair

home­ >bereiden >bakken >invetten

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie