Invetten van de broodvorm

boter op wit schaaltje van keramiek met mes er naast

Wil je geen last hebben dat het brood na het bakken vastplakt aan de broodvorm? Vet dan altijd je bakblik in. Elke vorm van vet of olie is goed, ook een spuitbus bakspray, als je het maar doet.

Waarom het bakblik invetten?

Iedere thuisbakker zal het waarschijnlijk wel eens meegemaakt hebben. Het brood of een ander prachtig baksel bleef aan de bakvorm kleven. Dat wil je geen tweede keer meer meemaken. Welke technieken staan de thuisbakker ter beschikking om dit te voorkomen?

  • anti-aanbak bakblik
  • bakpapier
  • margarine, roomboter, vloeibaar vet uit een knijpfles
  • zonnebloemolie, rijstolie, raapzaadolie, koolzaadolie
  • bakspray

Anti aanbak bakvorm

We hebben het jaren gebruikt en het werkt goed maar we hebben het (niet meer zo) op teflon en dat soort stoffen. Ook hebben wij ervaring gehad dat de anti-aanbaklaag met hele kleine stukjes afbrak zonder dat we dit merkte en dus in het brood terecht is gekomen. Wellicht is dit een exemplarisch probleem geweest, maar hou dit goed in de gaten.

Bakpapier

Ja, leuk, lekker freubelen en knutselen in de keuken. Ja, we zitten te dollen, natuurlijk kan je bakpapier precies inknippen, maar het kost wat tijd. Daarnaast is het duurder dan andere oplossingen. Het is niet aan ons besteed, het kost veel te veel tijd. Bakpapier gebruiken we zeker in de keuken maar niet bij het bakken van brood. Ook niet als we een vloerbrood maken.

Tip voor vet/olie/bakspray

Gebruik maar een heel dun laagje vet/olie/bakspray. Zie je een plasje staan dan is veel te veel olie gebruikt. Te veel olie of vet zal de onderkant van je brood niet mooier maken en in het ergste geval gaat jet brood hol staan.

Ter indicatie, met het blauwstalen bakblik wat we dagelijks gebruiken spuiten we dit héél licht in met bakspray, door twee hooguit drie kleine "pufjes" olie op het blik te spuiten, voornamelijk aan de zijkant. Met een wc-papiertje wrijven we dit uit en vetten we dus automatisch ook de bodem in. Er blijft dan vrijwel geen olie achter in het bakblik. Daarmee willen we aangeven dat al een héél dun laagje olie voldoende is. En alle broden, zonder één uitzondering glijden na het bakken uit het bakblik en hebben we dus nooit dat het brood vast blijft kleven.

Wat dat betreft vinden we het blauwstalen bakblik ideaal, het is goedkoop, het heeft geen anti-kleeflaag die mogelijk giftige stoffen afgeeft en hij bakt goed. Je moet wel zo'n bakblik eerst goed inbranden en dat kost eenmalig veel tijd. Hoe je dat moet doen lees je in het artikel bakblik inbranden.

Boter/vet/vloeibaar vet uit een knijpfles

Jarenlang gebruikten we boter voor het invetten van de bakvorm. Kost wat wel wat tijd, eerst bakblik kort opwarmen boven de gasvlam is een truc, daarna strijk je een pak boter wat je een beetje open hebt gevouwen tegen de wanden. Dat doe je op iedere zijde en de onderkant. Daarna met je vinger het vet uitsmeren in het bakblik. Succes gegarandeerd. De knijpflessen met vloeibaar vet, het is eigenlijk olie die men bewerkt heeft, werkt ook uitstekend, dan hoef je het bakblik niet voor te verwarmen. Zorg dat het vloeibaar vet een "neutrale" versie is, dus zonder geur en smaakstoffen.

Olie

Laat een druppeltje olie in het bakblik vallen en smeer het met je vinger uit. Natuurlijk kan je een kwastje gebruiken of een keukenpapiertje, beter nog een klein wc papiertje, maar waarom zou je? Je moet toch daarna het deeg uit de deegkom halen en opmaken, dan is een vette vinger juist prettig. Elke olie werkt, maar als je het nauwkeurig bekijkt dan zijn bepaalde oliën beter geschikt voor hoge temperaturen dan anderen. Zonnebloemolie is verreweg het goedkoopst en werkt goed.

Bakspray

We hebben altijd op een of andere manier het bakspray genegeerd. We hadden op een of andere manier een soort antipathie tegen dat spul, vraag niet waarom. Toch maar eens gekocht. Wat een verademing. Heel prettig in gebruik. Olie was heel prettig, maar daar wil je je wel eens mee uitschieten en dan had je veel te veel in je bakblik. Een flesje bakspray werkt een stuk prettiger. Maar let op, het ene flesje bakspray is het andere niet. We hebben er vijf getest en hier lees je de uitslag.




Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie