Wat is een meelfabriek?

koopmans meelfabriek gebouw
Koopmans meelfabriek

Een meelfabriek is een bedrijf die op industriële wijze graan maalt tot meel. Dat is fundamenteel anders dan hoe in een korenmolen graan wordt gemalen.

Bekende meelfabrieken

De bekendste meelfabrieken van Nederland zijn Koopmans, Meneba en Krijger.

Verdrongen

Traditioneel werd graan gemalen in een korenmolen. Daar werd het graan tussen twee molenstenen gemalen tot meel. In een meelfabriek wordt het graan gemalen tussen walsen (ronddraaiende zware metalen cilinders die dicht op elkaar staan). Dat gaat veel sneller en efficiënter, dus goedkoper. De meelfabrieken hebben daardoor de korenmolen verdrongen. De huidige korenmolens malen nog wel graan maar dat kan niet zonder hulp van veel vrijwilligers.

Lekkerder?

Sommige fijnproevers vinden het meel dat gemalen is door een korenmolen, met molenstenen, lekkerder dan het meel van de meelfabriek. Dit komt mede dat in de korenmolen de kiem niet uit het meel wordt verwijderd, bij de meelfabriek wordt de kiem meestal wel uit het meel verwijderd. Lees meer over de verschillen tussen de meelfabriek en de graanmolen.

Hoog- of vlakmaalderij

Een meelfabriek wordt ook wel een hoogmaalderij genoemd, een korenmolen wordt vlakmaalderij genoemd.

Naar de bakkerij

vrachtwagen die meel vervoert, in dit geval van de firma koopmans
bulkvervoer

Wanneer het graan gemalen is, wordt het naar de bakkerijen vervoerd. Dat kan in zakken, ook wel balen genoemd, die wegen 25 kilogram per stuk. Grote bakkerijen of broodfabrieken hebben zoveel meel en bloem nodig dat het meel en bloem met een vrachtwagen wordt vervoerd. Dat noemt men dan "bulk". De bakkerij of broodfabriek heeft een silo staan waarin het meel bewaard wordt dat door de vrachtwagen wordt aangevoerd.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >graan >malen

laatste toevoegingen