Wat is een meelmix?

meelmix van molen de hoop in oud-zevenaar: volkorenmeel extra
volkorenmeel extra blijkt een meelmix te zijn, molen de Hoop Oud zevenaar

Een meelmix is een mix van meel (of meerdere meelsoorten) al dan niet aangevuld met broodverbeterstoffen en eventueel zout. Het voordeel van een meelmix is dat je alleen maar water en gist hoeft toe te voegen (soms ook zout) en je maakt eenvoudig een mooi brood. Het verschil met een broodmix is dat daarin altijd wel gist en zout zit en je alleen maar water hoeft toe te voegen.

Meelmix voor de mooiste resultaten

Thuisbakkers weten uit ervaring dat het vaak nog best lastig is om een mooi en hoog brood te maken van meel van de molenaar. Zonder broodverbeteraar is dat haast niet mogelijk. Dat komt omdat de molenaar meestal inlands tarwe gebruikt en de glutenvormende eiwitten van dat inlands tarwe is niet bijster goed en daarom blijven de broden compact.

Veel thuisbakkers willen toch een mooi brood maar vinden het lastig om apart een broodverbeteraar te kopen én te gebruiken. Voor die situatie is een meelmix een oplossing. Bij een meelmix zitten alle ingrediënten voor een mooi en luchtig brood behalve zout en gist (hoewel soms ook zout toegevoegd is). Voeg aan een meelmix gist, zout en water toe te en je bakt het mooiste brood van de Melkweg, en daaraan voorbij.

meelmix van molen de hoop in oud-zevenaar
label van volkorenmeel extra van molen de Hoop Oud zevenaar, als we naar de ingrediëntendeclaratie kijken zien we een aantal broodverbeterstoffen staan zoals tarwegluten, E300 en enzymen, dit is dus feitelijk een meelmix

Een meelmix is meer dan alleen een gemaksproduct. Het kan ook een combinatie van meel en bloemsoorten zijn eventueel aangevuld met zaden. Denk bijvoorbeeld aan maismeel en tarwemeel voor een maisbrood, of waldkorn waar ook wat zaadjes en moutmeel aan is toegevoegd. Een meelmix hoeft dus niet per definitie een broodverbeteraar te bevatten (maar in de praktijk is dit wel vaak het geval).

Verschil tussen meelmix en broodmix

Een broodmix heeft alle ingrediënten om een mooi brood te maken, het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Het nadeel van broodmix is dat de gist langzaam in activiteit afneemt en je dus binnen een redelijke termijn de broodmix moet gebruiken.

In een meelmix zit juist geen gist en meestal ook geen zout, dat is nou juist het verschil met de broodmix. Dus een meelmix kan je iets langer op voorraad houden dan een broodmix.

Daarnaast is een broodmix in de praktijk heel veel duurder dan een meelmix (en dat is niet het verschil van het missende zout en gist). Die prijs is zo hoog omdat het om een gemaksproduct gaat en die zijn vaak hoger geprijsd.

Verschil tussen meelmix en enkelvoudig meel

In een enkelvoudig meel zoals volkorenmeel of tarwebloem zit, in principe, niets anders dan die ene stof. Daar is juist niets aan toegevoegd. Vaak wil de thuisbakker aan het meel of bloem een broodverbeteraar toe voegen om er een lekker luchtig brood van te maken maar dat vinden sommige zo'n gedoe. Dan is een meelmix een oplossing omdat daarin vaak ook al een broodverbeteraar in zit.

Maar een meelmix kan ook een mix van meelsoorten zijn, bijvoorbeeld tarwemeel, bloem en roggemeel. In zo'n geval zit er (mogelijk) geen broodverbeteraar in. Je moet dus goed op de verpakking kijken wat de ingrediënten zijn om te voorkomen dat je zout en/of broodverbeteraar toevoegt terwijl het er al inzit.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >graan >malen

laatste toevoegingen