Recept

oud engels recept van gestoomd roggebrood

Een recept is een geschreven instructie waarin beschreven staat hoe je met bepaalde ingrediënten en een bepaald product gemaakt kan worden. Denk hierbij aan een witbrood, bruinbrood of volkorenbrood.

Wat is een recept?

Een recept is een beschrijving waarbij minimaal de ingrediënten zijn beschreven om een bepaald product te kunnen maken. Meestal heeft een recept ook begeleide instructies die aangeven hoe je de ingrediënten moet samenvoegen in verschillende stappen inclusief de instructies voor de verschillende rijsfases, het opmaken of vormen en het bakken.

Bakkers maken meestal gebruik van recepten op basis van een bakkersformule. In zo'n recept staan achter de benodigde ingrediënten geen gewichten maar alleen procentuele waarden. Die procentuele waarden zijn de percentages van het meelgewicht. Staat in het recept 60% water en je kiest om 600 gram meel te gebruiken dan weegt het water dus 60% van 600 gram en dat is 360 gram. Dat lijkt op het eerste oog heel onhandig maar dat is het juist niet, het is zelfs heel prettig en handig.

Zie recepten voor het bakken van verschillende broodsoorten.


Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden

laatste toevoegingen