Testverslag biologisch tarwebloem van Albert Heijn

pak bio tarwebloem van albert heijn van 1 kg
bio tarwebloem van Albert Heijn

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met de bio tarwebloem van de Albert Heijn. Met deze biologisch tarwebloem bakten we heerlijke witte broden die lekker smaakten.

Introductie

Deze tarwebloem van Albert Heijn is van biologische oorsprong. Op de verpakking prijkt zelfs een eko keurmerk, naast het bekende Europese keurmerk voor biologische producten. Deze biologische bloem is wel iets duurder dan de niet biologische tegenhanger, maar daar krijg je wel een bio product voor. Deze bloem bevat 11% glutenvormende eiwitten. Dat is een normale waarde voor tarwebloem. Overigens is deze procentuele waarde nog geen garantie voor een goed brood. Dat heeft met de eigenschappen van de gluten te maken. Die zijn van deze bloem zonder meer goed te noemen.

Voor een lekker deegje adviseren wij om een hydratatie van 52% aan te houden, dus 260 gram water op 500 gram bloem.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood albert heijn bio tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood albert heijn bio tarwebloem
zonder enzymmix

Deze biologisch tarwebloem levert een mooi witbrood op. Opvallend is de vrij donkere korst. We vermoeden dat in dit meel veel enzymen zitten waardoor meer dan normaal suikers beschikbaar zijn die tijdens het bakken voor een bruine korst zorgen. Natuurlijk blijft dit brood wat compact als je dit bakt zonder toevoegingen.

Het brood geurt heerlijk en de boterhammen, hoewel je er iets meer moeite voor moet doen vanwege de compacte kruim, laten zich lekker weg eten.

Eindoordeel met enzymmix

Van dit biologisch tarwemeel met een klein beetje enzymmix kan je mooie witte broden bakken. De korst ziet er mooi uit, zelfs aan de donkere kant, maar niet té donker. Hoewel het deeg flink gerezen is vertoont de korst geen scheuren. De geur van dit brood is zonder meer lekker, het kruim ziet er goed uit. Voor een biologische tarwebloem is dit een prachtig resultaat en kunnen het van harte aanbevelen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood albert heijn bio tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood albert heijn bio tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht achterkant brood albert heijn bio tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood albert heijn bio tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood albert heijn bio tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood albert heijn bio tarwebloem
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood albert heijn bio tarwebloem
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood albert heijn bio tarwebloem
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel en bloem test

laatste toevoegingen