logo
logo medium

Testverslag patentbloem van Albert Heijn

pak patentbloem van albert heijn van 1 kg
patentbloem van Albert Heijn

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met het patentbloem van de Albert Heijn.

Met en zonder broodverbeteraar

Van dit bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

Brood van dit patentbloem - zonder gebruik te maken van broodverbeteraar- zal geen prijs winnen wat betreft het luchtigste brood dat je er van kan bakken. Het brood is zeker niet compact maar sommige andere bloemsoorten bakken hogere broden. Waar het zonder enige twijfel wel een prijs mee verdient is de geur en smaak. Sinds we aan het testen zijn is dit een van de lekkerste die we tegen gekomen zijn. Echt heel lekker, alleen al voor de geur is dit patentbloem een aanrader. De korst is wel erg bleek en daaruit trekken wij de conclusie dat in dit bloem het aandeel enzymen beperkt is. Dit zou je kunnen oplossen door diastatisch moutmeel toe te voegen.

Eindoordeel met enzymmix

doorsnede witbrood albert heijn patentbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood albert heijn patentbloem
zonder enzymmix

Wat is dit een heerlijk brood! De boterhammen zijn enorm luchtig en je eet de ene snede na de ander op, je kan er nauwelijks van af blijven. De geur is echt heerlijk. De korst is mooi, het kruim ziet er prachtig uit. Opvallend is dat de korst, ondanks dat het deeg enorm is gerezen, heel weinig scheuren vertoont. Het maakt duidelijk dat dit patentbloem over kwalitatief goede glutenvormende eiwitten beschikt.

Tijdens het opmaken van het brood viel ons op dat de rekweerstand van de gluten iets minder groot was dan bij vele andere tarwebloem of patentbloem soorten. Hierdoor kan je de deeglap wat makkelijker uitrollen en schiet hij niet meteen terug in de oorspronkelijke vorm.

Je kan goed het verschil zien tussen het brood met of zonder enzymmix. Het brood met enzymmix is veel luchtiger en groter. De korst heeft ook een intensere kleur.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 255 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood albert heijn patentbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood albert heijn patentbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht achterkant brood albert heijn patentbloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar (we hadden al een paar boterhammetjes er gesnoept)
doorsnede brood albert heijn patentbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood albert heijn patentbloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood albert heijn patentbloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood albert heijn patentbloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood albert heijn patentbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest >patentbloem albert heijn

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie