Testverslag bakmix speltvolkoren broodmix van Aldi - Albona

pak bakmix speltvolkoren broodmix van Aldi - Albona van 500 gram
broodmix speltvolkoren van Aldi - Albona

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van de broodmix "bakmix voor speltvolkoren brood" van de Aldi - Albona. Met deze broodmix bak je heel gemakkelijk een lekker volkorenspeltbrood en ook nog eens goedkoop!

Introductie

Aldi verkoopt vele broodmixen of zoals ze dit zelf noemt, bakmixen. De hier geteste speltvolkoren bakmix blijkt niet continu beschikbaar te zijn in de winkel.

Het betreft hier een broodbakmix, daarin zit dus al zout en gist, het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Verwarm het water licht tot waardoor het deeg na het kneden zo'n 27° Celsius heeft. Waarom dat verstandig is te doen en hoe je kan uitrekenen hoe warm het water moet zijn kan je lezen in het artikel gewenste deegtemperatuur.

Op de verpakking staat bij de ingrediëntendeclaratie dat deze broodmix voor 80% bestaat uit volkorenspeltmeel, 9% volkorenroggemeel en daarnaast zijn nog zuurdesemextract, zout, gist, rietsuiker, en ascorbinezuur toegevoegd.

Zuurdeegextract is vooral om het brood een lekker smaakje te geven en dat geldt ook voor het roggebloem. Maar daardoor blijft het brood wel enigszins compact. Het ascorbinezuur (vitamine C) is een heel normaal meelverbetermiddel dat iedere bakker gebruikt. Het rietsuiker zorgt dat het brood een mooiere bruinere korstkleur krijgt en dient ook als voedsel voor het gist.

Eindoordeel

Bij dit meel hebben we een ambivalent gevoel. De smaak is heerlijk en daar gaat het om, maar we vonden het brood behoorlijk donker geworden, het rietsuiker zal hierin een belangrijke rol spelen. Het brood is behoorlijk compact geworden en dat is te danken aan het gebruikte speltmeel dat in dit geval over minder goede glutenvormende eiwitten beschikt. Ook het roggemeel zorgt dat het brood compacter blijft. Wat we fijn vinden is dat er lekker veel zemelen in dit meel zitten waarmee dit meel behoorlijk goed scoort.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 3,63 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,83 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,91 gram
  • totaal fracties: 8,37 gram of 16,74% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 300 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties, bovenaanzicht
gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties, vooraanzicht, focus op het gezeefde meel
gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties, vooraanzicht, focus op de gezeefde fracties
gezeefd broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
voorzijde
achterzijde brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
achterzijde
bovenzijde brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
bovenzijde
doorsnede brood broodmix speltvolkoren bakmix van Aldi - Albona
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodmix >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen