Testverslag bakmix witbrood broodmix van Aldi - Albona

pak bakmix witbrood broodmix van Aldi - Albona van 500 gram
broodmix witbrood van Aldi - Albona

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van de broodmix "bakmix voor witbrood" van de Aldi - Albona. Met deze broodmix bak je heel gemakkelijk een heerlijk witbrood en nog goedkoop ook!

Introductie

Aldi verkoopt dit product als "bakmix" voor witbrood, wij noemen het gewoon broodmix dus een combinatie van in dit geval bloem, zout en gist. Voor de thuisbakker is dit erg makkelijk, het enige wat je hoeft toe te voegen is water. Gebruik bij voorkeur water van de juiste temperatuur waardoor het deeg een temperatuur krijgt van zo'n 27° Celsius. Waarom dit is en hoe je dat kan bereiken kan je lezen in het artikel over de deegtemperatuur.

In dit pak broodmix zit 500 gram en dat is precies goed voor het bakken van een groot witbrood. Deze broodmix / bakmix is spotgoedkoop, voor 65 eurocent ben je de eigenaar. Dat is voor een broodmix heel goedkoop, bij andere betaal je soms het twee- of drievoudige. Goedkoper zal je het waarschijnlijk niet vinden.

Een witbrood wordt zo heel erg goedkoop, 58 cent voor de broodmix en 15 cent voor de elektriciteit van de oven en voor 63 cent heb je een heerlijk geurend en zelfgebakken witbrood op de aanrecht staan.

Als je nog goedkoper witbrood wil bakken zal je de ingrediënten los moeten kopen, bij Aldi kan je patentbloem kopen voor 35 cent waar je mooie broden van kan bakken, voeg daar losse instant gist en zout toe en je bent voor ongeveer 40 cent klaar. Wil je het brood iets luchtiger maken dan kan je overwegen om 2,5 gram enzymmix toe te voegen, en dat kost je drie cent extra. Voor 43 cent bak je dan een prachtig brood.

Eindoordeel

Wat is het bakken met een broodmix toch ontzettend makkelijk. Als je nauwkeurig het water afweegt dan kan het eigenlijk niet meer verkeerd gaan en bak je een mooi wit brood. Het voordeel van een broodmix voor een beginnende thuisbakker is dat deze zich alleen maar op het wegen van water, het kneden, het rijzen van het deeg en het vormen van de deegrol hoeft te concentreren. En dat is voor een beginnende thuisbakker al genoeg.

Het deeg liet zich na de tweede rijs redelijk makkelijk opmaken (vormen). Dat klinkt voor een beginnende thuisbakker wellicht wat vreemd, maar sommige bloemsoorten zijn zeer elastisch en die laten zich lastig uitrollen om daarna te vormen, vandaar.

Het deeg had een redelijke narijs, maar de ovenrijs was zeer sterk. Het brood wordt dus tijdens het bakken nog een stuk hoger dan je zou denken.

Het brood heeft een mooi volume gekregen, de korst is door de enorme ovenrijs een beetje overlangs gescheurd maar dat vindt je alleen maar prettig. Dat is vooral aan de achterzijde van het brood goed zichtbaar.

De korst heeft een mooi kleur, bovenop is het behoorlijk sterk gekleurd. Als je niet van deze sterke kleur houdt dan moet je op een iets lagere temperatuur bakken. Wij hebben dat niet gedaan omdat wel in de grote bloem en meeltest alle broden op exact dezelfde manier bereiden om juist de verschillen duidelijk te maken.

Het kruim ziet er mooi uit, de korst heeft een lekkere geur en de boterhammen smaken opperbest. We kunnen deze broodmix (zeker voor de beginnende thuisbakker) van harte aanbevelen.

Wil je het brood ook zo'n mooie glimmende korst geven net als op onze foto's is te zien? Dan moet je het brood na het bakken uit de oven halen, laat het in het bakblik zitten, benevel het flink met een plantenspuit en plaats het brood direct weer terug voor ongeveer dertig seconde en daarna los je het brood op een uitwasemrek. Wil je het nog mooier? Bestrijk het dan met wieks.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

We hebben aan 500 gram van deze broodmix alleen 255 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood

voorzijde brood broodmix witbrood bakmix van Aldi - Albona
voorzijde
achterzijde brood broodmix witbrood bakmix van Aldi - Albona
achterzijde
bovenzijde brood broodmix witbrood bakmix van Aldi - Albona
bovenzijde
doorsnede brood broodmix witbrood bakmix van Aldi - Albona
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >broodmix >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen