Testverslag patentbloem van Aldi - Albona

pak patentbloem van Aldi - Albona van 1 kg
Patentbloem van Aldi - Albona

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met de patentbloem van de Aldi. Met deze patentbloem kan je prachtige witte broden bakken die er goed uit zien, heerlijk smaken en ook nog eens spotgoedkoop. Deze patentbloem wordt voor nog geen veertig cent aangeboden bij Aldi.

Introductie

Aldi verkoopt patentbloem die in vergelijking met andere leveranciers zeer goedkoop is. Normaal gesproken is patentbloem tweeënhalf keer duurder dan tarwebloem, maar bij Aldi betaal je voor deze patentbloem hetzelfde als voor tarwebloem bij andere winkels.

Volgens de verpakking bevat deze patentbloem 10% eiwitten, dat is voor patentbloem een niet zo'n hoge waarde. Gebruikelijk zijn waarden van 11 of 12%. Deze eiwitten zorgen dat er gluten gevormd kunnen worden tijdens het kneden van het deeg. In zijn algemeenheid kan je stellen dat meer eiwitten voor een luchtiger brood zorgen. Maar het is niet alleen de hoeveelheid eiwitten het is ook de kwaliteit van de glutenvormende eiwitten die het gashoudendvermogen van het deeg bepalen. Mogelijk dat deze iets lagere score van de eiwitten een reden zijn dat de prijs zo laag is. Deze patentbloem komt van Roland Mills West GmbH uit Recklinghausen, Duitsland.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood aldi albona patentbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood aldi albona patentbloem
zonder toevoegingen

Van deze patentbloem maakten we een soepel deegje door op 500 gram bloem 270 gram water toe te voegen een hydratatie dus van 54%. Met de patentbloem van de Aldi kan je lekkere witte broden bakken. De korst ziet er mooi uit en heeft een mooie goudbruine korst. De kleur van de korst is iets intenser en glanzender omdat we na het bakken deze hebben bestreken met wieks. Het kruim ziet er mooi uit. De geur en smaak van het brood is prima.

Eindoordeel met enzymmix

Wat een prachtig brood is dit. Als je indruk wil maken op anderen gebruik dan deze bloem met enzymmix en familie en vrienden krijgen diep respect voor jouw bakkwaliteiten. Maar belangrijker is, dit is gewoon een ontzettend lekker brood.

Een prachtige korst die mooi kleurt en héérlijk ruikt. Het kruim ziet er prachtig uit. Het testpanel had geen moeite om het brood in een kwartiertje achter de knopen te krijgen. Ze bleven maar snijden. Dat spreekt boekdelen.

De breuklijnen in de korst bovenop ontstaan meteen als je het brood met een plantenspuit benevelt. Door het benevelen, of nat maken met een kwast, geeft het brood een intensere kleur, meer glans en bovenal meer geur. Het enige nadeel is dat je het brood meteen hoort kraken en even later zie je de korst bovenop breuklijnen ontstaan.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 270 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood aldi albona patentbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood aldi albona patentbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood aldi albona patentbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood aldi albona met enzymmix patentbloem
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood aldi albona met enzymmix patentbloem
achterzijde, met enzymmix
zijaanzicht bovenzijde brood aldi albona met enzymmix patentbloem
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood aldi albona patentbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen