Testverslag Aurora weizenmehl type 1050 tarwemeel

pak aurora weizenmehl type 1050 van 1 kg
Aurora weizenmehl type 1050

In dit artikel lees je onze ervaringen met het bakken van een brood van met het tarwemeel van Aurora. Je kan dit meel in Duitsland bij supermarktketens kopen in pakken van 1 kg. Op de verpakking staat Aurora Weizenmehl type 1050.

Eindoordeel

Dit is geen volkorenmeel maar gebuild tarwemeel. Met een buil / zeef zijn de grote fracties hier dus uitgezeefd. Bij de test op zemelfracties zie je dat terug. We hielden totaal geen fracties over. In het meel zagen wij zelfs geen zichtbare fracties zitten. Het lijkt dus meer op bloem. Aan de kleur van het brood dat niet wit is maar een lichte zweem van bruin heeft merk je dat er toch nog hele kleine zemeldeeltjes in het meel moeten zitten. Maar veel is het niet. Het meel wordt ook als dusdanig verkocht. In Duitsland wordt dit meel aangeduid met "type 1050" en dat houdt in dat de meeste zemelen zijn uitgezeefd.

Mede door dat dit gezeefd meel is is het bakresultaat goed. Het brood heeft een goed volume en blijkt over redelijk sterke gluten te bezitten. Tijdens het kneden ontstond een lekker deegje en dat vertaalde zich ook in een fraai hoog brood.

Het brood heeft een mooie bruine korst en fraaie kruim. Niets op aan te merken. Het brood rook lekker en zo smaakte het ook.

Samenstelling meel.

Van 50 gram meel hielden na het zeven aan zemelen over (de nul waarden hieronder zijn correct):

  • zeef grof > 1,6 mm: 0 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0 gram
  • totaal fracties: 0 gram of 0% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto van het meel

Foto's zijn van het meel niet afgebeeld vanwege de afwezigheid van fracties, zie bovenstaande tekst.

Foto's van het brood

zijaanzicht brood aurora weizenmehl type 1050
voorzijde
zijaanzicht brood aurora weizenmehl type 1050 achterzijde
achterzijde
doorsnede brood aurora weizenmehl type 1050
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen