Testverslag Aurora weizenmehl vollkorn (volkoren tarwemeel)

pak aurora weizenmehl vollkorn van 1 kg
Aurora weizenmehl vollkorn

In dit artikel lees je onze ervaringen met het bakken van een brood van met het volkorentarwemeel van Aurora. Je kan dit meel in Duitsland onder andere bij supermarktketens kopen in pakken van 1 kg. Met dit meel bak je luchtige en heerlijke volkorenbroden.

Eindoordeel

Zoals we gewend zijn van meel uit Duitsland is dit meel enorm fijn gemalen. Tijdens onze meelanalyse, waarbij we het meel zeven met drie zeven met oplopende fijnheid 1,6 - 1,2 - 0,8 mm, hielden we geen énkele zemel over. Het meel is dus zo fijn gemalen dat de zemelen zo klein zijn dat ze door de fijnste zeef met een maaswijdte van 0,8 millimeter vielen.

Op de foto's van het meel zijn die fijne zemeltjes goed te zien. Foto's van de zemelfracties waarin normaal gesproken de verschillende fracties (zemelen) te zien zijn hebben we dan ook niet gepubliceerd omdat daar niets op te zien zou zijn.

Het meel heeft een zeer grauwe kleur en dat is een goed teken, dat komt door grote hoeveelheid kleine zemelen.

Met 370 gram water op 600 gram meel, dus een hydratatie van 62%, maakten we een lekker deegje. Dit deeg liet zich makkelijk opmaken en wist tijdens het rijzen een mooi volume te bereiken.

We konden met dit meel mooie broden bakken met een flink volume. De korst aan de achterzijde vertoont kleine scheuren maar die vinden we niet hinderlijk. De kleur van de korst is mooi diep bruin. Het kruim ziet er keurig uit en heeft een mooie bruine kleur.

De korst ruikt lekker en de boterhammen smaakte de testpanelleden erg goed. We kunnen dit volkorenmeel dan ook aanbevelen.

Samenstelling meel.

Van 50 gram meel hielden na het zeven aan zemelen over (de nul waarden hieronder zijn correct):

  • zeef grof > 1,6 mm: 0 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0 gram
  • totaal fracties: 0 gram of 0% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 370 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto van het meel

Omdat we geen zemelfracties zeefden, zie tekst, zijn alleen de foto's van het ongezeefde meel te zien en niet de gebruikelijke foto's van de fracties.

ongezeefd weizenmehl vollkorn van Aurora
ongezeefd meel
ongezeefd weizenmehl vollkorn van Aurora
ongezeefd meel, platgedrukt
ongezeefd weizenmehl vollkorn van Aurora
detail ongezeefd meel, platgedrukt

Foto's van het brood

voorzijde brood weizenmehl vollkorn van Aurora
voorzijde
achterzijde brood weizenmehl vollkorn van Aurora
achterzijde
achterzijde brood weizenmehl vollkorn van Aurora
bovenzijde
doorsnede brood weizenmehl vollkorn van Aurora
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen