Testverslag Bauckhof Demeter weizenmehl type 405 (tarwebloem)

pak demeter tarwebloem type 405 van bauckhof
tarwebloem type 405 van Bauckhof

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het Demeter weizenmehl type 405 (tarwebloem) van Bauckhof. Met dit bloem bak je overheerlijke en mooie witte broden.

Introductie

Dit tarwebloem is in Duitsland bij sommige winkels te koop. Wij kochten het in een natuurvoedingswinkel in het Ruhrgebied. Dit tarwebloem wordt in Duitsland verkocht als "Weizenmehl type 405". Weizenmehl staat dus voor tarwebloem. Die toevoeging type 405 kennen we in Nederland niet. In de landen om ons heen zoals Duitsland, België en Frankrijk is meel en bloem ingedeeld in "types". Type 405 is het allerfijnste bloem wat het sterkst gezeefd is en vergelijkbaar is met onze patentbloem. Meer hierover in het artikel over type 405 bloem.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood aldi albona patentbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood aldi albona patentbloem
zonder toevoegingen

Dit type 405 tarwebloem bevat behoorlijke glutenvormende eiwitten waardoor het gashoudend vermogen heel redelijk is. We gebruikten 260 gram water op 500 gram meel, dus een hydratatie van 52%. Dit deeg liet zich redelijk makkelijk opmaken. Het deeg heeft niet een enorme narijs maar dat wordt enigszins gecompenseerd door een flinke ovenrijs.

Het brood heeft voor een brood wat zonder toevoegingen is bereid een heel redelijk volume. De geur en smaak zijn heerlijk en aanbevelingswaardig.

Eindoordeel met enzymmix

Was het brood zonder toevoegingen al heerlijk, de enzymmix doet hier nog een extra duit in het zakje. Het deeg was in dezelfde tijd in staat hoger te rijzen en de ovenrijs was ook aanzienlijk. Het brood is een stuk hoger geworden door de enzymmix. Maar ook de smaak en geur is veel sterker aanwezig dan in de versie zonder enzymmix. De geur is werkelijk heerlijk, moeilijk om van het brood af te blijven. Het testpanel was unaniem: dit is overheerlijk witbrood. Zonder enige terughoudendheid kunnen we dit bloem aanbevelen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood aldi albona patentbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood aldi albona patentbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood aldi albona patentbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix demeter tarwebloem type 405 van Bauckhof
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood demeter tarwebloem type 405 van Bauckhof
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood demeter tarwebloem type 405 van Bauckhof
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood demeter tarwebloem type 405 van Bauckhof
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.

laatste toevoegingen

wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie