Testverslag Bauckhof Demeter weizenmehl type 550 (tarwebloem)

pak demeter tarwebloem type 550 van bauckhof
tarwebloem type 550 van Bauckhof

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het Demeter weizenmehl type 550 (tarwebloem) van Bauckhof. Met dit bloem bak je overheerlijke en mooie witte broden.

Introductie

Dit tarwebloem is in Duitsland bij sommige winkels en supermarkten te koop. Wij kochten het in een natuurvoedingswinkel in het Ruhrgebied. Dit tarwebloem wordt in Duitsland verkocht als "Weizenmehl type 550". Dat is tarwebloem. De toevoeging type 550 kennen we in Nederland (nog) niet. In de landen om ons heen zoals Duitsland, België en Frankrijk is meel en bloem ingedeeld in "types". Type 405 is het allerfijnste bloem dat het sterkst gezeefd is en vergelijkbaar is met onze patentbloem en type 550 is vergelijkbaar met ons tarwebloem. Meer hierover in het artikel over type 550 bloem.

Eindoordeel zonder enzymmix

Dit type 550 tarwebloem bevat goede glutenvormende eiwitten waardoor het gashoudend vermogen flink hoog is. Ondanks dat we geen broodverbeteraar gebruikten, dus alleen maar bloem, water, zout en gist, is het bakresultaat, zeker voor een biologisch bloem, enorm goed. We gebruikten 260 gram water op 500 gram meel, dus een hydratatie van 52%.

De korst ziet er fraai uit en ook het kruim is dik in orde. De boterhammen lieten we ons zeer smaken.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 260 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood aldi albona patentbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood aldi albona patentbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood demeter tarwebloem type 550 van Bauckhof
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood aldi albona patentbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Gebruik het reactieformulier.

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest >demeter weizenmehl type 550 bauckhof

laatste toevoegingen

contact   voorwaarden   disclaimer   privacybeleid   over ons  
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie