Testverslag tarwebloem van Spar

pak tarwemeel van bio-plus van 1 kg
Tarwebloem van de Spar

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met biologisch tarwebloem van Bio+. Van deze bloem kan je een heerlijk witbrood bakken, vooral als je een beetje enzymmix toevoegt.

Introductie

Deze biologisch tarwebloem wordt verkocht onder de merknaam Bio+, de verpakking vermeldt Bio+ trading company Harderwijk, en is verkrijgbaar bij een aantal supermarkt ketens, onder andere bij Plus.

Deze tarwebloem heeft een eiwitgehalte van 9,8% van het bloemgewicht. Dat is niet bijzonder veel. Waarden rond de 11% zijn gebruikelijker. Maar dit lage gehalte aan glutenvormende eiwitten, die uiteindelijk moeten zorgen voor het volume in je brood, zegt niet alles. Het zijn vooral de eigenschappen van de gluten die meestal een doorslaggevende rol spelen. Denk hierbij aan rekbaarheid, elasticiteit en rekweerstand.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood bio-plus tarwebloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood bio-plus tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Met dit tarwemeel bak je een een keurig witbrood, maar de geur is niet zo uitgesproken. Doordat we alleen bloem, water, zout en gist hebben gebruikt blijft dit brood uiteraard iets compact.

Eindoordeel met enzymmix

De toevoeging van 2,5 gram enzymmix heeft dit brood veel goed gedaan. In ogenschouw nemend dat dit de tarwe voor deze bloem biologisch geteeld is vinden wij dit een mooi resultaat. Aan de achterzijde van het brood zijn wel wat scheuren ontstaan. We bakten van deze biologisch tarwebloem een heerlijk geurend brood. De korst ziet er prachtig uit en heeft een mooie goudbruine kleur. Een aanrader.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood bio-plus tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood bio-plus tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood bio-plus tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood bio-plus tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood bio-plus tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen