Testverslag speltmeel bruin van Bökkers Mölle - Olst

pak speltmeel bruin van bokkers molle in olst van 1 kg
speltmeel bruin - Bökkers Mölle, Olst

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het speltmeel bruin van Bökkers Mölle in Olst. Met dit meel bak je lekkere bruine broden met extra veel zemelen.

Kneden

Bij speltmeel moet je doorgaans de kneedtijd aanpassen anders bestaat de kans op overkneden. Of je die kneedtijd moet aanpassen is afhankelijk van het gebruikte speltras dat gebruikt is voor het meel. Lees hier meer over in het artikel over de verschillende speltmeel soorten. Wij hebben voor dit deeg de kneedtijd met 30% ingekort.

Eindoordeel

Bij een speltkorrel maakt de zemel zo'n 18% uit van het totaalgewicht. Uit dit meel zeefden wij 23,78% van het meelgewicht aan zemelen. Hieruit trekken we de conclusie dat aan dit meel extra zemelen zijn toegevoegd, aan zemelen dus geen gebrek in dit meel.

Bij het maken van het deeg voegden we iets minder water toe dan normaal. We gebruikten een hydratatie van 58%, 350 gram water op 600 gram meel.

Het brood dat we van dit meel bakten ziet er goed uit. De korst heeft vanwege de grote zemelen een lekker robuust uiterlijk. De korst ruikt goed en de boterhammen smaken lekker.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 3,50 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,87 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 4,51 gram
  • totaal fracties: 11,88 gram of 23,76% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 350 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd speltmeel bruin van bokkers molle in olst
fracties, bovenaanzicht
gezeefd speltmeel bruin van bokkers molle in olst
fracties, vooraanzicht
gezeefd speltmeel bruin van bokkers molle in olst
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

voorzijde brood met speltmeel bruin van bokkers molle in olst
voorzijde
achterzijde brood met speltmeel bruin van bokkers molle in olst
achterzijde
bovenzijde brood met speltmeel bruin van bokkers molle in olst
bovenzijde
doorsnede brood met speltmeel bruin van bokkers molle in olst
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen