Test biologisch gedeeltelijk voltarwemeel type 110 van Carrefour

pak bio gedeeltelijk voltarwemeel van carrefour
bio gedeeltelijk voltarwemeel type 110- Carrefour

In deze test lees je onze ervaring met het bakken van brood met het biologisch gedeeltelijk voltarwemeel type 110 van de Carrefour. Met dit meel bak je lichtbruin brood dat vrij compact blijft en geen uitgesproken geur en smaak heeft.

Introductie

Dit meel is, zoals Carrefour op de verpakking heeft gezet, gedeeltelijk voltarwemeel type 110. De basis is dus volkorentarwemeel maar is daarna sterk gezeefd. In het meel zijn wel zemelen zichtbaar maar die zijn kleiner dan 0,8 millimeter. In onze zeef bleven wel een paar zemelen achter maar dat waren er zo weinig dat we ze gemakkelijk tellen en wogen minder dan 0,01 gram, want de weegschaal bleef op 0 gram staan. We hebben niet de moeite genomen om dat te fotograferen want dan moesten we het sterk uitvergroten om te laten zien waar de zemelen zouden liggen op het witte karton.

Hoewel wij dus nul gram aan zemelen uit het meel hebben gezeefd, zoals we dit op een standaard manier doen bij onze meeltest met drie soorten zeven, zitten die er dus wel in. Maar zoals eerder geschreven, alleen de zéér kleine, maar dat is ook precies wat je kan verwachten bij meel type 110.

Dat type getal geeft, kort gezegd, aan hoeveel zemelen je in dit meel kan aantreffen. Als het getal 180 was geweest dan was het echt volkoren meel geweest, als het getal 45 is, op de verpakking staat dan type 45 of kortweg T45, dan zijn alle zichtbare zemelen uitgezeefd en hou je bloem over.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede lichtbruin brood carrefour gedeeltelijk voltarwe type 110
zonder enzymmix
doorsnede lichtbruin brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110 met enzymmix
met enzymmix

Met dit meel bakten we, zonder gebruik van een extra toevoeging, een vrij compact brood. De korst ziet er goed uit, de kleur is vrij licht maar dat is logisch omdat dit meel al meer aan de bloem-kant dan aan de volkoren-kant zit. Het kruim, is behoorlijk compact. Het brood heeft geen uitgesproken geur, de smaak is normaal.

Eindoordeel met enzymmix

Het enzymmix heeft dit meel goed gedaan. Je ziet dat het volume is toegenomen, het kruim is een stuk luchtiger en smaakt ook malser. De korst is ook iets bruiner, dat is te danken aan de extra enzymen. De geur en smaak zijn niet uitgesproken, gewoon lekker.

Samenstelling meel

Bij het zeven van het meel hielden we niets over aan zemelen, daarom zijn alle onderstaande waarden nul:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,00 gram
  • totaal fracties: 0,00 gram of 0,0% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Let op: 500 gram meel

Dit brood is gebakken met 500 gram meel. In onze grote bloem- en meeltest hebben we, om een vaste hoogte-referentie te hebben op de foto's van het brood, voor alle test hetzelfde bakblik gebruikt.

Omdat wit- en lichtbruin brood normaal gesproken hoger wordt dan volkorenbrood hebben we bij wit- en lichtbruinbrood gebruik gemaakt van 500 gram bloem of meel en bij volkorenbrood 600 gram.

Bij meelmix en broodmix hebben we dit voornamelijk laten afhangen van het verpakkingsgewicht. Dus bij een verpakkingsgewicht van 450 gram hebben we die hoeveelheid gebruikt.

Door deze verschillende gewichten te gebruiken is het niet altijd even gemakkelijk om luchtigheid van de broden te vergelijken op basis van de hoogte van het brood. Daarom adviseren we je om vooral te kijken naar de foto's van het kruim. Vergelijk hoe compact of luchtig het kruim is om een goed oordeel te vellen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram meel, 290 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
achterzijde
bovenaanzicht, brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
bovenzijde
doorsnede brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
doorsnede

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht, achterzijde, carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht, brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood carrefour gedeeltelijk voltarwemeel type 110
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen