Testverslag Carrefour tarwebloem T55 (Farine de blé T55)

pak tarwebloem t55 van Carrefour
tarwebloem T55 (farine de blé) van Carrefour

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de tarwebloem T55 van Carrefour. Met dit bloem bak je mooie witte broden.

Introductie

Dit tarwebloem is verkrijgbaar in de Carrefour supermarkten in onder andere België en Frankrijk. Dit tarwebloem wordt verkocht als "tarwebloem T55". De toevoeging T55 refereert naar het asgehalte of uitmalingsgraad.

In landen om ons heen zoals Duitsland, België en Frankrijk is meel en bloem ingedeeld in "types". Type 55 of kortweg T55 is vergelijkbaar met de Nederlandse typering tarwebloem. Het Duitse type 550 en is gelijkwaardig aan dit type 55, meer hierover in het artikel over type 550 bloem.

Eindoordeel met enzymmix

Met dit tarwebloem draaiden we een lekker deegje dat zich redelijk makkelijk liet vormen. Ondanks het gebruik van de enzymmix was de hoogte van het brood niet enorm hoog. Er zitten geen scheuren van het rijzen in de korst dus het zou nog iets langer kunnen rijzen dan onze standaard 70 minuten narijs bij een deegtemperatuur van zo'n 27° Celsius. Het brood smaakte lekker.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix tarwebloem t55 farnine de blé van Carrefour
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood tarwebloem t55 farnine de blé van Carrefour
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood tarwebloem t55 farnine de blé van Carrefour
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood tarwebloem t55 farnine de blé van Carrefour
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen