Testverslag Carrefour tarwebloem T45 (Farine de blé T45)

pak tarwebloem t45 van Carrefour
tarwebloem T45 (farine de blé) van Carrefour

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het tarwebloem T45 van Carrefour. Met dit bloem bak je prachtige, hoge en lekkere witte broden.

Introductie

Dit tarwebloem is verkrijgbaar in de Carrefour supermarkten in onder andere België en Frankrijk. Dit tarwebloem wordt verkocht als "tarwebloem T45". De toevoeging T45 refereert naar dit asgehalte.

In landen om ons heen zoals Duitsland, België en Frankrijk is meel en bloem ingedeeld in "types". Type 45 of kortweg T45 is het allerfijnste bloem wat het sterkst gezeefd is en vergelijkbaar is met de Nederlandse typering patentbloem. Het Duitse type 405 en is gelijkwaardig aan dit type 45, meer hierover in het artikel over type 405 bloem.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood aldi albona patentbloem met enzymmix
met enzymmix

Volgt binnenkort.

Eindoordeel met enzymmix

Volgens de verpakking bezit dit bloem maar 8,8% aan eiwitten, dat is zeer weinig in vergelijking met andere bloemsoorten, waarbij 11% een gangbare waarde is. Maar wat een prachtige kwaliteit hebben deze glutenvormende eiwitten. Door deze hoge kwaliteit is het gashoudend vermogen enorm hoog en krijgt het brood een groot volume. Zo wordt maar weer eens bewezen dat de hoeveelheid eiwitten niet bepalend is voor een mooi hoog brood maar veel eerder de kwalitatieve eigenschappen van deze glutenvormende eiwitten.

We gebruikten 265 gram water op 500 gram bloem, dat is iets meer dan normaal maar dit is vrijwel zeker te wijten aan de lage vochtigheid van het bloem. En dat komt door de vrij droge omgeving waar het meel en bloem bij ons wordt bewaard. De inhoud van het pak was ook minder dan 1000 gram en dat komt vrijwel zeker door dat een deel van het water verdampt is. Op het pak staat ook zeer nadrukkelijk "product onderhevig aan uitdroging", dat geldt overigens natuurlijk voor alle bloem- en meelsoorten.

Met deze bloem konden we een mooi soepel deegje maken die zich niet al te moeilijk liet opmaken/vormen. De narijs was goed en de ovenrijs was ook flink.

Het brood heeft een prachtig volume, een mooie korst zonder scheuren, en de kruim is ook prachtig. De korst geurt heerlijk en is mooi gekleurd. De glimmende bovenkant bereikten we door het brood direct na het bakken, nog in de vorm, met een plantensproeier te besproeien met water en het brood gedurende zo'n twintig seconden terug in de oven te plaatsen en daarna pas te storen om het uitwasemrek.

Het brood laat zich goed snijden zonder kruimels. Het testpanel kon dit brood zeer waarderen.

Nota bene: een van onze andere testbroden die we met dit bloem maakte hebben we twintig minuten langer laten rijzen en resulteerde in een nog hoger en luchtiger brood dan op deze pagina afgebeerd. Hou je van hoge en luchtige broden dan kan je met dit bloem de rijstijd dus rustig verlengen naar zo'n 90 minuten.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 9 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk een hete luchtoven met stoomfunctie, houden we 220° en later 200° Celsius graden aan met alleen boven- en onderwarmte en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood wat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

Volgen binnenkort.

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix tarwebloem t45 van Carrefour
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood tarwebloem t45 van Carrefour
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood tarwebloem t45 van Carrefour
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood tarwebloem t45 van Carrefour
doorsnede, zonder broodverbeteraar



Foutje, aanvulling of vraag? Gebruik het reactieformulier.
wij gebruiken cookies
dat accepteer ik
meer informatie