Testverslag Carrefour tarwebloem T45 (Farine de blé T45)

pak tarwebloem t45 van Carrefour
tarwebloem T45 (farine de blé) van Carrefour

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de tarwebloem T45 van Carrefour. Met dit bloem bak je prachtige, hoge en lekkere witte broden.

Introductie

Dit tarwebloem is verkrijgbaar in de Carrefour supermarkten in onder andere België en Frankrijk. Dit tarwebloem wordt verkocht als "tarwebloem T45". De toevoeging T45 refereert naar dit asgehalte.

In landen om ons heen zoals Duitsland, België en Frankrijk is meel en bloem ingedeeld in "types". Type 45 of kortweg T45 is het allerfijnste bloem dat het sterkst gezeefd is en vergelijkbaar is met de Nederlandse typering patentbloem. Het Duitse type 405 en is gelijkwaardig aan dit type 45, meer hierover in het artikel over type 405 bloem.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood carrefour tarwebloem t45 met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood carrefour tarwebloem
zonder toevoegingen

Wanneer je van dit bloem een brood maakt met alleen maar bloem, water, zout en gist krijg je een prachtig brood. De korst is mooi goudbruin en vertoond geen scheuren, behalve die van de ovenrijs maar die is juist gewenst. De kruim is mooi en de geur en smaak zijn prima. Wellicht kan het brood nog iets luchtiger worden als je de narijs verlengt. Onze standaard narijs in deze test is 70 minuten bij een deegtemperatuur van 27° C, maar 90 minuten lijkt ons zeker haalbaar voor een wat luchtiger brood.

Eindoordeel met enzymmix

Volgens de verpakking bezit dit bloem maar 8,8% aan eiwitten, dat is zeer weinig in vergelijking met andere bloemsoorten, waarbij 11% een gangbare waarde is. Maar wat een prachtige kwaliteit hebben deze glutenvormende eiwitten. Door deze hoge kwaliteit is het gashoudendvermogen enorm hoog en krijgt het brood een groot volume. Zo wordt maar weer eens bewezen dat de hoeveelheid eiwitten niet bepalend is voor een mooi hoog brood maar veel eerder de kwalitatieve eigenschappen van deze glutenvormende eiwitten.

We gebruikten 265 gram water op 500 gram bloem, dat is iets meer dan normaal maar dit is vrijwel zeker te wijten aan de lage vochtigheid van de bloem. En dat komt door de vrij droge omgeving waar het meel en de bloem bij ons wordt bewaard. De inhoud van het pak was ook minder dan 1000 gram en dat komt vrijwel zeker door dat een deel van het water verdampt is. Op het pak staat ook zeer nadrukkelijk "product onderhevig aan uitdroging", dat geldt overigens natuurlijk voor alle bloem- en meelsoorten.

Met dit bloem konden we een mooi soepel deegje maken die zich niet al te moeilijk liet opmaken/vormen. De narijs was goed en de ovenrijs was ook flink.

Het brood heeft een prachtig volume, een mooie korst zonder scheuren, en het kruim is ook prachtig. De korst geurt heerlijk en is mooi gekleurd. De glimmende bovenkant bereikten we door het brood direct na het bakken, nog in de vorm, met een plantensproeier te besproeien met water en het brood gedurende zo'n twintig seconden terug in de oven te plaatsen en daarna pas te storen om het uitwasemrek.

Het brood laat zich goed snijden zonder kruimels. Het testpanel kon dit brood zeer waarderen.

Nota bene: een van onze andere testbroden die we met dit bloem maakte hebben we twintig minuten langer laten rijzen en resulteerde in een nog hoger en luchtiger brood dan op deze pagina afgebeeld. Hou je van hoge en luchtige broden dan kan je met dit bloem de rijstijd dus rustig verlengen naar zo'n 90 minuten.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

voorzijde brood tarwebloem t45 van Carrefour
voorzijde
achterzijde tarwebloem t45 van Carrefour
achterzijde
bovenzijde tarwebloem t45 van Carrefour
bovenzijde
doorsnede tarwebloem t45 van Carrefour
doorsnede

Foto's van het brood met enzymmix

voorzijde brood met enzymmix tarwebloem t45 van Carrefour
voorzijde, met enzymmix
achterzijde brood tarwebloem t45 van Carrefour
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenzijde brood tarwebloem t45 van Carrefour
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood tarwebloem t45 van Carrefour
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen