Testverslag Carrefour tarwebloem vloeiend (Farine de blé fluide)
In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met de tarwebloem vloeiend van Carrefour. Met deze bloem bak je prachtige, hoge en heerlijke witte broden.
Met en zonder broodverbeteraar
Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.
Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.
Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Eindoordeel zonder enzymmix
Hoewel deze tarwebloem bedoeld is voor het maken van bijvoorbeeld sauzen hebben we gedacht, kan je met deze bloem ook een witbrood bakken? Dus hebben we het gewoon geprobeerd. Het resultaat mag er zeker zijn.
Het brood dat we bakten zonder toevoegingen bleef de korst wat bleekjes, maar voor de rest bakten we er een heerlijk broodje van. Natuurlijk, zonder toevoegingen zoals enzymmix of broodverbeteraar blijft het brood enigszins compact, maar lekker is het.
Eindoordeel met enzymmix
Wat kan je met deze vloeiende tarwebloem én enzymmix mooie en lekker broden bakken. Het brood werd door de toevoeging van enzymmix behoorlijk hoog en luchtig. Een prachtige korst een keurig uniforme kruim en een heerlijke geur. De boterhammen vlogen de keuken uit.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 265 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het brood zonder broodverbeteraar
Foto's van het brood met enzymmix
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie