Testverslag tarwebloem Everyday van Colruyt

pak tarwemeel van colruyt everyday tarwebloem t55 van 1 kg
Tarwebloem van de Spar

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van witbrood met tarwebloem T55 Everyday van Colruyt. Van dit bloem kan je, mits je enzymmix of een broodverbeteraar toevoegt, heerlijke en luchtige witte broden bakken.

Introductie

Dit tarwebloem wordt in België verkocht door de supermarktketen Colruyt onder de naam Everyday tarwebloem / Farine de blé of tarwebloem T55.

De tarwebloem heeft een eiwitgehalte van 11% van het bloemgewicht. Dat is een normale waarde. Het betreft een tarwebloem T55, dat staat voor Type 55 en heeft met de uitmalingsgraad en het asgehalte van de bloem te maken.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood colruyt everyday tarwebloem t55 met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood colruyt everyday tarwebloem t55 zonder enzymmix
zonder enzymmix

Het bakken van een brood met dit tarwemeel zonder toevoegingen valt erg tegen. Het deeg rijst niet goed en het brood dat we er van bakten bleef zeer compact. De korst is wat bleekjes. De geur en smaak zijn normaal.

Eindoordeel met enzymmix

Was het witbrood dat we bakte van het tarwemeel zonder toevoegingen zeer compact, door de toevoeging van maar 2,5 gram enzymmix is dit een enorm hoog, mals en luchtig brood geworden. De korst ziet er prachtig uit hoewel hij enige neiging heeft tot scheuren maar dat hindert ons niet. Het kruim ziet er mooi uit. De geur van de korst is lekker en de boterhammen lieten we ons goed smaken.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood colruyt everyday tarwebloem t55
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood colruyt everyday tarwebloem t55
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood colruyt everyday tarwebloem t55
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood colruyt everyday tarwebloem t55
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood colruyt everyday tarwebloem t55 met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood colruyt everyday tarwebloem t55 met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood colruyt everyday tarwebloem t55 met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood colruyt everyday tarwebloem t55 met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen