Testverslag biologisch tarwebloem molen de Bente in Dalen

pak bio tarwebloem van molen de bente in dalen van 1 kg
bio tarwebloem van molen de Bente, Dalen

In dit testverslag lees je onze ervaringen met het bakken van brood met de biologische tarwebloem van molen de Bente in Dalen. Met deze bloem bak je zeer luchtige en heerlijk geurende witte broden.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood met enzymmix molen de bente
met enzymmix
doorsnede witbrood de Hoop molen tarwebloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Deze bloem vereist iets minder vocht dan gebruikelijk. Met 240 gram water op 500 gram bloem, dus een hydratatie van 48%, ontstond al een soepel deegje. Tijdens het opmaken viel ons de niet zo hoge rekweerstand van de gluten op, daardoor liet het deeg zich makkelijk opmaken tot een deegrol. Het brood heeft een mooie korst en kruim. De korst ruikt heerlijk.

Eindoordeel met enzymmix

Kijk naar de foto's en die vertellen het grootste deel van het verhaal. Voor een biologisch tarwebloem is dit brood uitzonderlijk hoog. Een heerlijk witbrood.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 240 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood molen de bente tarwebloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar (de zwarte plekjes op de korst komen door een niet goed schoongemaakt bakblik)
zijaanzicht brood molen de bente tarwebloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood molen de bente tarwebloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood molen de bente tarwebloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood molen de bente tarwebloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood molen de bente tarwebloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood molen de bente tarwebloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood molen de bente tarwebloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen