Testverslag speltbloem van molen de Hoop, Klarenbeek

pak speltbloem van molen de hoop klarenbeek van 1 kg
speltbloem van molen de Hoop, Klarenbeek

We hebben deze speltbloem getest door een aantal witte broden van te bakken, in dit testverslag kan je onze ervaringen lezen. Met deze speltbloem bak je lekkere, wat compacte witte broden met karakter.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood de Hoop speltbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood de Hoop speltbloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Bij deze speltbloem voegden we 240 gram water toe aan 500 gram bloem, dus een hydratatie dus van 48%, en kregen toen een lekker deegje.

De korst heeft een mooie kleur en is niet gescheurd. De korst heeft een lekkere karakteristieke geur. Het kruim ziet er keurig uit en het brood smaakt lekker.

Eindoordeel met enzymmix

Het enzymmix heeft dit brood iets luchtiger gemaakt maar het verschil vonden we niet erg groot. Het kruim is duidelijk fijner en de werking van de extra enzymen is duidelijk te zien in de korst. Doordat de enzymen meer suikers beschikbaar maakten is de kleur van de korst veel intenser geworden omdat die suikers bijdroegen aan de Maillardreactie (het bruin worden van voedsel tijdens verhitting). Het brood heeft dezelfde geur en smaak als het brood zonder enzymmix.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 240 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood de Hoop speltbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood de Hoop speltbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood de Hoop speltbloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood de Hoop speltbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood de Hoop speltbloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood de Hoop tarwebloem extra met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood de Hoop speltbloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood de Hoop speltbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen