Testverslag speltmeel van molen de Hoop Klarenbeek

pak speltmeel van molen de hoop klarenbeek van 1 kg
speltmeel molen de Hoop Klarenbeek

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het speltmeel van molen de Hoop in Klarenbeek.

Kneden

Wanneer je brood van speltmeel gaat bakken wordt geadviseerd om minder lang te kneden om overkneden te voorkomen. Vaak wordt geadviseerd om de halve kneedtijd van tarwemeel aan te houden. Het enen speltmeel is gevoeliger voor overkneden dan het andere. Dat heeft te maken met het speltras dat gebruikt is bij het malen. Wij hebben de normale kneedtijd aangehouden en zagen geen overknedingsverschijnselen.

Eindoordeel

Dit is een mooi gemalen meel, de gezeefde fracties maakte 17,5% uit van het meelgewicht en dat is een hoge score.

We gebruikten voor dit meel de standaard hydratatie van 60%, 360 gram water op 600 gram meel, en dat leverde een lekker soepel deegje op.

De korst heeft een mooie goudbruine kleur. Aan de achterzijde van het brood heeft de korst de neiging tot scheuren. Het kruim is fijn, de korst ruikt lekker en zo smaken ook de boterhammen.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 2,67 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,45 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,63 gram
  • totaal fracties: 8,75 gram of 17,5% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd speltmeel van de hoop klarenbeek
fracties, bovenaanzicht
gezeefd speltmeel van de hoop klarenbeek
fracties, vooraanzicht
gezeefd speltmeel van de hoop klarenbeek detailfoto
fracties en meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood de hoop klarenbeek speltmeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood de hoop klarenbeek speltmeel
achterzijde
bovenaanzicht brood de hoop klarenbeek speltmeel
bovenzijde
doorsnede brood de hoop klarenbeek speltmeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen