Testverslag tarwebloem extra van molen de Hoop, Klarenbeek

pak tarwebloem extra van molen de hoop klarenbeek van 1 kg
tarwebloem extra van molen de Hoop, Klarenbeek

We hebben deze "tarwebloem extra" getest door een aantal witte broden van te bakken, in dit testverslag kan je onze ervaringen lezen. Met deze tarwebloem extra bak je mooie witte broden die ook lekker smaken.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood de Hoop tarwebloem extra met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood de Hoop tarwebloem extra zonder enzymmix
zonder enzymmix

Het deeg voor dit brood maakte we met onze standaard 50% hydratatie waarbij een lekker deegje ontstond. Het gebakken brood heeft een mooie korst en is fraai gekleurd. Het brood vertoont geen scheurvorming.

De geur van de korst is heerlijk en dat geldt ook voor de boterhammen, die zeer smaakvol zijn.

Eindoordeel met enzymmix

Met deze tarwebloem extra samen met enzymmix levert een deeg op met zeer sterke gluten en heeft het deeg een groot gashoudendvermogen. Dat vertaald zich in een prachtig bakresultaat met een enorm luchtig brood. De korst is prachtig gekleurd en het kruim is prachtig. De boterhammen smaakten heerlijk.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood de Hoop tarwebloem extra
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood de Hoop tarwebloem extra
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood de Hoop tarwebloem extra
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood de Hoop tarwebloem extra
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood de Hoop tarwebloem extra met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood de Hoop tarwebloem extra met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood de Hoop tarwebloem extra met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood de Hoop tarwebloem extra met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen