Testverslag volkorentarwemeel van molen de Hoop Klarenbeek

pak volkorenmeel van molen de hoop klarenbeek van 1 kg
Volkoren tarwemeel molen de Hoop Klarenbeek

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren tarwemeel van molen de Hoop in Klarenbeek.

Eindoordeel

Molen de Hoop in Klarenbeek stopt prachtig gemalen meel in haar volkorenmeel zakken. De analyse van het meel liet 15,78% van het meelgewicht aan zemelen zien en dat is zeer mooie score. We gebruikten 360 gram water op 600 gram meel dus een hydratatie van 60% en dat leverde een mooi deegje op.

Volgens de verpakking zit in dit volkorenmeel 12,4% aan eiwitten. Die vormen tijdens het kneden de gluten die het brood luchtig kan maken. Waarschijnlijk is de tarwe in Nederland of directe omgeving geteeld want het brood is wat compact en dat komt door de wat minder sterke gluten. Tarwe die in een zeeklimaat is geteeld heeft nou eenmaal minder sterke glutenvormende eiwitten. Wij zijn wel enthousiast dat een aantal molenaars kiest om lokaal verbouwd tarwe te malen. Dat is een mooie ecologische gedachte.

Het brood heeft een mooie korst die aan de achterzijde wel een klein beetje gescheurd is. Het brood heeft een normale geur, de boterhammen zijn smaakvol. Hou je van een lekkere volkoren boterham vol met gezonde vezels dan staan de pakken volkorenmeel op je te wachten in de molenwinkel in Klarenbeek.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 2,67 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,13 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,09 gram
  • totaal fracties: 7,89 gram, 15,78% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van de hoop klarenbeek
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van de hoop klarenbeek
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel van de hoop klarenbeek detailfoto
fracties en meel, detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood de hoop klarenbeek volkorentarwemeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood de hoop klarenbeek volkorentarwemeel
achterzijde
bovenaanzicht brood de hoop klarenbeek volkorentarwemeel
bovenzijde
doorsnede brood de hoop klarenbeek volkorentarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen