Testverslag volkoren tarwemeel van molen de Koe - Ermelo

pak volkoren tarwemeel van molen de Koe - Ermelo
tarwemeel - de Koe, Ermelo

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren tarwemeel van molen de Koe in Ermelo. Met dit meel bak je traditionele, compacte broden met een lekkere volkorensmaak.

Eindoordeel

Dit is een mooi gemalen volkorenmeel. We zeefde 12,9% van het meelgewicht aan fracties uit en dat is een mooie score.

We hebben een sterk vermoeden, maar het is niet meer dan dat, dat de tarwe die de molenaar heeft gebruikt voor dit meel afkomstig is uit de omgeving van de molen of een melange is van lokaal geteeld tarwe.

Dat een molenaar lokaal geteeld tarwe maalt vinden we prijzenswaardig en ecologisch zeer verantwoord. Dit vermoeden komt doordat het gashoudendvermogen van het deeg niet zo hoog was en dat is inherent aan tarwe die in een zeeklimaat is geteeld. Dit uit zich in een wat lager volume van het brood en een korst die scheuren vertoont.

Wil je van dit meel een brood zonder scheuren bakken dan zal je een iets minder lange busrijs moeten aanhouden dan de standaard 60 minuten die wij gebruikten tijdens de grote meel test (bij een deegtemperatuur van 27°). Je kan natuurlijk de scheuren ook accepteren of beter nog, appreciëren. Bij sommige type broden wordt juist moeite gedaan om ze open te laten scheuren. Immers juist in de korst zitten veel geur- en smaakstoffen en is het brood lekker knapperig.

Het kruim is compact maar ziet er verder keurig uit en het brood smaakt lekker.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,84 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,86 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,75 gram
  • totaal fracties: 6,45 gram of 12,9% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkoren tarwemeel van molen de koe in ermelo
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkoren tarwemeel van molen de koe in ermelo
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkoren tarwemeel van molen de koe in ermelo
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zij aanzicht brood volkoren tarwemeel van molen de koe ermelo
voorzijde
zij aanzicht brood volkoren tarwemeel van molen de koe ermelo
achterzijde
boven aanzicht brood volkoren tarwemeel van molen de koe ermelo
bovenzijde
doorsnede brood volkoren tarwemeel van molen de koe ermelo
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen