Testverslag volkoren speltmeel van molen de Koe - Ermelo

pak volkoren speltmeel van molen de Koe - Ermelo
Eko speltmeel - de Koe - Ermelo

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren speltmeel van molen de Koe in Ermelo. Met dit speltmeel bak je heerlijke volkoren broden.

Eindoordeel

Een prachtig gemalen meel, dat is zeker. Met een totale hoeveelheid zemelen van 18,02% van het meelgewicht zit dit meel in de hoogste regionen wat betreft het percentage zemelen.

Van dit speltmeel konden we lekker deegje maken en bakte we een mooi brood. De korst heeft van die lekkere uitstekende zemelen en daardoor een robuust uiterlijk, en zo smaakt hij ook. Een lekker karakter vol brood. Tijdens het snijden viel ons op dat dit brood iets meer dan andere meelsoorten kruimelde.

De korst vertoont aan de achterkant wat gaten maar dat is niet vreemd voor een speltbrood. Welk speltras gebruikt is voor dit meel blijft gissen. Het maakt nog al uit wat voor speltras gebruikt wordt. Lees maar eens dit artikel. Wij stimuleren dat de molenaar het gebruikte speltras, of een melange daarvan, op de verpakking vermeld.

Onze eindconclusie luidt: een heerlijk en mooi brood met een prachtige korst en een redelijk luchtige kruim. Hier wordt de thuisbakker gelukkig van.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 2,33 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,65 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,03 gram
  • totaal fracties: 9,01 gram of 18,02% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkoren speltmeel van molen de koe in ermelo
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkoren speltmeel van molen de koe in ermelo
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkoren speltmeel van molen de koe in ermelo
fracties, detail

Foto's van het brood

zij aanzicht brood volkoren speltmeel van molen de koe ermelo
voorzijde
zij aanzicht brood volkoren speltmeel van molen de koe ermelo
achterzijde
boven aanzicht brood volkoren speltmeel van molen de koe ermelo
bovenzijde
doorsnede brood volkoren speltmeel van molen de koe ermelo
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen