Testverslag volkoren speltmeel van molen de Leeuw - lettele

pak 1 kg speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
speltmeel molen de Leeuw in Lettele

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren speltmeel van molen de Leeuw in lettele. Met dit speltmeel bak je prachtige speltbroden die heerlijk smaken.

Eindoordeel

Dit is een mooi gemalen meel met veel grove zemelen. Totaal zeefden we 15,58% van het meelgewicht uit aan grove zemelen en daarmee plaats dit meel zich in de hoogste regionen van het fracties overzicht.

Voor het maken van het deeg gebruikten wij de gebruikelijke hoeveelheid water van 360 gram op 600 gram meel en ontstond een lekker deegje dat zich goed liet opmaken.

Dit meel heeft een mooie bakaard, het brood vertoont ondanks het hoge volume geen scheuren. De korst ziet er prachtig uit waarin de grove zemelen zichtbaar zijn en het brood een robuust uiterlijk geven. De korst valt op door zijn donkere bruine kleur. Het kruim ziet er ook zeer fraai uit, gewoon een prachtig brood. De korst heeft een heerlijk speltgeur, het kruim is een plaatje. Het brood laat zich goed snijden. De testpanelleden vonden dit brood heerlijk. Als je van speltbroden houdt is dit meel een aanrader.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,02 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 3,37 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,40 gram
  • totaal fracties: 7,79 gram of 15,58% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefde fracties speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
fracties, bovenaanzicht
gezeefde fracties speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
fracties, vooraanzicht
gezeefde fracties speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
fracties, vooraanzicht
gezeefde fracties speltmeel van molen de Leeuw in Lettele detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood met speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood met speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
achterzijde
bovenaanzicht, brood met speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
bovenzijde
doorsnede brood met speltmeel van molen de Leeuw in Lettele
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen