Testverslag molenbloem van molen de Lelie, Ommen

pak molenbloem van molen de lelie ommen van 1 kg
molenbloem van molen de Lelie, Ommen

We hebben deze molenbloem getest door een aantal witte broden van te bakken, in dit testverslag kan je onze ervaringen lezen. Met deze molenbloem bak je superlekkere witte broden.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood de lelie ommen molenbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood de lelie ommen molenbloem zonder enzymmix
zonder enzymmix

Deze bloem wordt als molenbloem verkocht, dat is een fantasienaam, want feitelijk is de tarwebloem. Maar wat een tarwebloem, wat een heerlijk brood kan je van deze bloem bakken. Heel opvallend was de enorme ovenrijs. Het deeg lijkt niet heel hoog te rijzen maar tijdens de bakfase schiet het deeg nog de lucht in. Het brood heeft een mooie korst en heeft ook een mooie kleur. Het kruim is keurig, niets op aan te merken. En dan de smaak, in één woord: geweldig. Wat een heerlijk geurend brood is dit, deze bloem hoort bij onze favorieten. Zonder enige aarzeling kunnen we deze molenbloem van harte aanbevelen.

Eindoordeel met enzymmix

Met dit molenmeel maak je zonder enzymmix al een mooie en heerlijke witte broden, wat zou enzymmix hier nog aan kunnen verbeteren? Weinig inderdaad. Het brood werd nog iets luchtiger en de korst werd intenser bruin, haast te donker. De geur van de korst is overheerlijk, de boterhammen waren binnen de kortste keren op. Een grote aanrader deze molenbloem.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood de lelie ommen molenbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht brood de lelie ommen molenbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood de lelie ommen molenbloem
bovenzijde, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood de lelie ommen molenbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood de lelie ommen molenbloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood de lelie ommen tarwebloem extra met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht achterkant brood de lelie ommen molenbloem met enzymmix
bovenzijde, met enzymmix
doorsnede brood de lelie ommen molenbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen