Test biologisch volkoren tarwemeel de Roode Leeuw Gouda

pak volkorenmeel de roode leeuw gouda ambacht van 1 kg
volkoren tarwemeel de roode leeuw gouda

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het biologisch volkorentarwemeel van molen de Roode Leeuw in Gouda. Met dit bio volkorentarwemeel bak je heerlijke en wat robuuste broden.

Eindoordeel

Dit biologisch volkorentarwemeel van de Roode Leeuw is wat minder fijn gemalen dan het geteste volkorentarwemeel uit de gangbare teelt van dezelfde molen. In dit meel zaten een stuk meer grote zemelen en daar houden we wel van. Het aandeel van de zemelen die we zeefden in onze meelanalyse is met 11,2% van het meelgewicht een heel redelijke score.

Dit is een biologisch tarwemeel en doorgaans levert dat in vrij compacte broden op. We waren daarom prettig verrast dat we met dit meel een, relatief, hoog en luchtig brood bakten.

De korst ziet er prachtig uit mede door de lekkere grote zemelen die als een soort kleine zaadjes de korst versieren. De korst ruikt heerlijk, en de boterhammen idem dito.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,49 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,55 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,56 gram
  • totaal fracties: 5,60 gram of 11,2% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel de roode leeuw gouda
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel de roode leeuw gouda
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel de roode leeuw gouda
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel de roode leeuw gouda detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood de roode leeuw gouda volkorentarwemeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood de roode leeuw gouda volkorentarwemeel
achterzijde
bovenzijde, brood de roode leeuw gouda volkorentarwemeel
achterzijde
doorsnede brood de roode leeuw gouda volkorentarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen