Testverslag bio volkoren tarwemeel van molen de Vlijt - Diever

pak volkorenmeel van molen de Vlijt in Diever
bio volkoren tarwemeel van molen de Vlijt in Diever

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het biologisch volkoren tarwemeel van molen de Vlijt in Diever. Van dit biologische volkoren tarwemeel bak je een iets compact en lichtgekleurd, maar lekker biologisch volkoren tarwe brood dat je goed zal smaken.

Eindoordeel

Molen de Vlijt heeft van de tarwe een fijn (niet grof) volkorenmeel gemalen. De samenstelling van de zemelfracties lieten haast geen grove zemelen zien, het was maar 0,22 gram en dat is weinig. De door ons gezeefde zemelfracties maakten 8,98% uit van het meelgewicht en dat is niet zo veel. Zoals we al schreven, het is gewoon erg fijn gemalen en daardoor viel een groot gedeelte van de zemelen door onze zeven. Dat zie je ook terug in met gezeefde meel, daarin zie je veel kleine zemelen en het meel heeft een lekker grauwe kleur dat ons tevreden stemt.

Voor het deeg hadden we iets minder water dan normaal nodig, we gebruikten 350 gram water op 600 gram meel, dus een hydratatie van 58% in plaats van de gebruikelijk 60%.

Het brood ziet er, zeker voor een biologisch meel, keurig uit. De kleur van de korst had iets bruiner gekund maar het gebruikte tarwe bezit waarschijnlijk iets minder dan gebruikelijke hoeveelheid enzymen. Mocht je het brood iets donkerder laten kleuren en mogelijk ook iets meer geur willen geven dan is de toevoeging van diastatisch moutmeel een optie. Maar je kan ook moutmeel gebruiken. Maar ook zonder deze toevoegingen smaakt dit brood heerlijk.

De geur van de korst is normaal, de kleur van het kruim is mooi bruin, dat heeft het te danken aan de hele fijne zemeltjes. De boterhammen smaakten heerlijk. Als je prijs stelt op tarwemeel dat biologisch is geteeld en waarmee je een lekker brood kan bakken, dan kunnen we dit meel aanbevelen.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,22 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,30 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,97 gram
  • totaal fracties: 4,49 gram of 8,98% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 350 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van de de vlijt in diever
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van de de vlijt in diever
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel van de vlijt in diever detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood de vlijt in diever volkorentarwemeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood de vlijt in diever volkorentarwemeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood de vlijt in diever volkorentarwemeel
bovenzijde
doorsnede brood molen de vlijt in diever volkorentarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen