Testverslag volkoren speltmeel van molen de Vlijt - Diever

pak 1 kg speltbloem van molen de Vlijt in Diever
speltbloem molen de Vlijt in Diever

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren speltmeel van molen de Vlijt in Diever. Van dit speltmeel bak je mooie, relatief hoge broden met een lekkere karakteristieke speltsmaak.

Eindoordeel

Dit is een fijn gemalen speltmeel, met 11,56% plaats het zich in de middenmoot in het grove fracties overzicht. Voor het deeg gebruikte we maar 340 gram en toen ontstond al een lekker deegje. Het deeg liet zich makkelijk vormen bij de opmaak.

Het brood is redelijk hoog, de kleur van de korst valt op door zijn donkere kleur. De korst heeft hier en daar wat gaatjes en kleine scheurtjes maar dat valt nog alleszins mee. Een kortere rijstijd zou hier verbetering in kunnen brengen. De geur van de korst is sterk en heeft een karakteristieke speltgeur die door vele als nootachtig wordt omschreven. Het kruim ziet er goed uit en het brood laat zich goed snijden. De boterhammen worden door het testpanel zéér op prijs gesteld.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,82 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,10 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,86 gram
  • totaal fracties: 5,78 gram of 11,56% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 340 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefde fracties speltbloem van molen de Vlijt in Diever
fracties, bovenaanzicht
gezeefde fracties speltbloem van molen de Vlijt in Diever
fracties, vooraanzicht
gezeefde fracties speltbloem van molen de Vlijt in Diever
fracties, vooraanzicht
gezeefde fracties speltbloem van molen de Vlijt in Diever detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood met speltbloem van molen de Vlijt in Diever
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood met speltbloem van molen de Vlijt in Diever
achterzijde
bovenaanzicht, brood met speltbloem van molen de Vlijt in Diever
bovenzijde
doorsnede brood met speltbloem van molen de Vlijt in Diever
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen