Testverslag volkoren tarwemeel van molen de Vlijt - Diever

pak volkorenmeel van molen de Vlijt in Diever
volkoren tarwemeel van molen de Vlijt in Diever

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren tarwemeel van molen de Vlijt in Diever. Van dit volkoren tarwemeel bak je prachtige en hoge broden die heerlijk smaken.

Eindoordeel

Dit volkoren tarwemeel is vrij fijn gemalen, dat kan je zien aan de kleine hoeveelheid grove zemelen met een afmeting van 1,6 millimeter of groter. Het totaal aantal uitgezeefde zemelen tijdens onze analyse is 10,56% van het meelgewicht en dat bevestigt de fijne maling omdat de zaadhuid van een tarwekorrel zo'n 18% van het gewicht uitmaakt moeten er dus nog zo'n 7% van de zemelen met een afmeting van 0,8 millimeter of minder in het meel zitten.

Met de gebruikelijke 360 gram water op 600 gram meel maakte we een lekker deegje. De korst ziet er mooi uit en heeft een mooie goudbruine kleur. Door de grote ovenrijs is het brood aan de achterzijde iets gescheurd. Het kruim is mooi en vertoont geen scheuren. Het brood is flink hoog geworden, ruikt lekker en de boterhammen werden zeer geapprecieerd door de leden van het testpanel. Een aanrader dit volkorenmeel.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,67 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,35 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,26 gram
  • totaal fracties: 5,28 gram of 10,56% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkorenmeel van de de vlijt in diever
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkorenmeel van de de vlijt in diever
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel van de de vlijt in diever
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkorenmeel van de vlijt in diever detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood de vlijt in diever volkorentarwemeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood de vlijt in diever volkorentarwemeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood de vlijt in diever volkorentarwemeel
bovenzijde
doorsnede brood molen de vlijt in diever volkorentarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen