Testverslag biologisch volkoren tarwemeel van molen de Vlijt - Wageningen

pak biologisch tarwemeel van molen de Vlijt in wageningen
bio volkoren tarwemeel molen de Vlijt in Wageningen

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het biologisch volkoren tarwemeel van molen de Vlijt in Wageningen. Met dit Eko biologisch volkoren tarwemeel bak je compacte, heerlijke en eerlijke broden.

Beoordeling

We geven toe, de buitenkant van dit brood verdient geen schoonheidsprijs, maar laten we wel wezen, brood is leuk als het er mooi uit ziet, maar het gaat naar onze mening primair om twee zaken: eerlijk voedsel en heerlijk voedsel. Dit meel voldoet aan beide voorwaarden.

Molen de Vlijt heeft dit meel vrij fijn gemalen. Bij de meel analyse hielden we met de grootste zeef 0,29 gram over en het totaal van de gezeefde zemelen wogen 4,86 gram en dat is 9,72% van het meelgewicht. Dat geeft dus aan dat dit een fijn gemalen meel is en nog een groot gedeelte van de zemelen als hele kleine vezels in het gezeefde meel zitten.

Omdat voor dit meel gebruik is gemaakt van biologisch en in Nederland verbouwd tarwe (dus in een zeeklimaat) zijn de glutenvormende eiwitten niet zo sterk. Dat resulteert altijd in compacte broden. Dat is niet goed of slecht, het is een eigenschap. Het zou pas vreemd zijn als je van dit meel ballonbroden zou kunnen bakken. Dat het brood compact blijft geeft ons een goed gevoel en bevestigt dat het inderdaad biologisch én in Nederland is geteeld.

De kleine gaten in de korst hebben alles te maken met de niet zo sterke gluten. De korst is iets aan de bleke kant, dat zal dan ook de reden zijn dat de geur van de korst niet uitgesproken is. Het kruim ziet er mooi bruin gekleurd uit, een indicatie van de aanwezigheid van veel vezels. De smaak van de boterhammen is zoals je dit van een biologisch, eerlijk, meel mag verwachten. Daar lopen we wel warm voor, een heerlijke boterhammetje, om van te genieten.

Wil je wel genieten van ecologisch meel maar toch een wat luchtiger brood, dan kan je aan dit meel glutenpoeder toevoegen en mogelijk wat extra enzymen of suiker om de korst iets bruiner te kleuren.

Stel je eerlijk en traditioneel brood op prijs met een Eko keurmerk, dan kunnen we dit bio volkoren tarwemeel van de Vlijt uit Wageningen van harte aanbevelen.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,29 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,67 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,90 gram
  • totaal fracties: 4,86 gram of 9,72% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Op de foto's is alleen maar het meel te zien en geen zemelen, zie bovenstaande tekst voor de toelichting, voor beoordeling is het meel op foto platgedrukt.

gezeefd bio volkoren tarwemeel van de de vlijt in wageningen
fracties, bovenaanzicht
gezeefd bio volkoren tarwemeel van de de vlijt in wageningen
fracties, vooraanzicht
gezeefd bio volkoren gebuild tarwemeel van de de vlijt in wageningen
fracties, vooraanzicht
gezeefd bio volkoren gebuild tarwemeel van de vlijt in wageningen detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood de vlijt in wageningen bio volkoren tarwemeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood de vlijt in wageningen bio volkoren tarwemeel
achterzijde
bovenaanzicht, brood de vlijt in wageningen bio volkoren tarwemeel
bovenzijde
doorsnede brood molen de vlijt in wageningen bio volkoren tarwemeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen