Testverslag volkoren speltmeel van molen de Weert in Meppel

pak volkoren speltmeel van molen de Weert in Meppel van 1 kg
volkoren speltmeel molen de Weert in Meppel

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van brood met het volkoren speltmeel van molen de Weert in Meppel. Met dit speltmeel bak je prachtige en heerlijke broden.

Eindoordeel

Dit meel bevat 12,28% van het meelgewicht aan zemelen, dat is een redelijke score maar meestal scoort speltmeel veel hoger wat betreft het aandeel grove zemelen.

Dat dit meel wat minder zemelen bevat merkten we ook aan de hydratatie die we gebruikten van maar 58% bij het maken van het deeg, dus 350 gram water op 600 gram meel, in plaats van de gebruikelijk 60% of meer.

Over het deeg dat we van dit meel kneedde waren we zeer te spreken, we waren in staat om een mooi vliesje te trekken en dat is bij volkorenmeel niet vaak mogelijk, toen wisten we al dat we van dat deeg een mooi brood konden bakken.

Het bakresultaat is prachtig, het brood is "een plaatje". Een mooi en, voor volkoren speltmeel, een zeer hoog brood. Hier kan je als thuisbakker trots op zijn. De korst ziet er prachtig uit, het kruim is een juweeltje. De geur en smaak zijn heerlijk.

De eerder al aangehaalde lage zemelwaarde van dit meel zie je terug in het kruim. De boterham is opvallend licht van kleur. Op basis van onze ervaring met het analyseren en beoordelen van veel meelsoorten zou het ons niet verbazen als een deel van de zemelen uit dit meel zijn gezeefd om te zorgen dat je dit mooie bakresultaat kan krijgen, maar het is een aanname. Als dat zo is zou dit naar onze mening geen volkorenmeel mogen heten.

Deze aanname is gebaseerd op drie feiten. De zemelfracties hebben een iets mindere score, het deeg heeft een lagere hydratatie nodig en het kruim van het brood is opvallen licht. Vergelijk de kleur van de kruim maar eens met het kruim van andere volkoren speltbroden zoals deze of deze of deze.

Als je mooie en lekkere speltbroden wilt bakken dan op naar molen de Weert in Meppel.

Kneden

Voor speltmeel geldt dat je op moet passen met het kneden. Vaak wordt geadviseerd om een stuk minder lang te kneden omdat je anders last krijgt van overkneden en dan is er geen normaal brood meer van te bakken. Onze ervaring, en die is uiteraard gebaseerd op onze manier van kneden, dat dit over het algemeen enorm meevalt.

Ook bij dit meel hebben we de normale kneedtijd aangehouden en zagen geen sporen van overkneden. Dat komt naar onze mening door het gebruikte speltras waar dit meel van gemalen is. Welk ras dit is vermeldt de verpakking niet maar zeer waarschijnlijk is het een ras waarin flink wat tarwegenen in zitten omdat het vrijwel zeker een kruising is tussen spelt en tarwe. Dat is overigens bij spelt zeer gebruikelijk, lees hier meer over in het artikel over speltmeel.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 1,21 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 2,31 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,62 gram
  • totaal fracties: 6,14 gram of 12,28% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 350 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.

gezeefd volkoren speltmeel van molen de weert in meppel
fracties, bovenaanzicht
gezeefd volkoren spelteel van molen de weert in meppel
fracties, vooraanzicht
gezeefd volkoren speltmeel van molen de weert in meppel detailfoto
fracties en meel in detail

Foto's van het brood

zijaanzicht brood molen de Weert - Meppel volkoren speltmeel
voorzijde
zijaanzicht, achterzijde, brood molen de Weert - Meppel volkoren speltmeel
achterzijde
doorsnede brood molen de Weert - Meppel volkoren speltmeel
bovenzijde
doorsnede brood molen de Weert - Meppel volkoren speltmeel
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen