Testverslag Diamant dinkelmehl type 1050 (speltmeel)

pak diamant dinkelmehl type 1050 van 1 kg
Diamant dinkelmehl type1050 (speltmeel)

In dit artikel lees je onze ervaringen met het bakken van een brood met het dinkelmehl type 1050 (speltmeel) van Diamant. Je kan dit meel in Duitsland bij veel supermarktketens kopen in pakken van 1 kg. Met dit meel bak je prachtige en lekkere speltbroden.

Eindoordeel

Dit meel is gezeefd speltmeel, de classificering type 1050 geeft aan dat dit zeer sterk gezeefd is. Het is zodanig sterk gezeefd dat we in onze meelanalyse met onze drie in fijnheid oplopende zeven geen zemelen hebben uitgezeefd. Vandaar alle nul-waarden bij de samenstelling van het meel. In het meel zitten wel zemelen maar die zijn zeer klein en kan je alleen maar zien als je het meel nauwkeurig bestudeert.

Dat er weinig vezels in dit meel zitten komt ook naar voren in de hydratatie die reeds met 49% voldoende was voor een lekker soepel deegje. We gebruikten dus 295 gram water op 600 gram meel.

Na het kneden waren we in staat een mooi vliesje te trekken dus dat voorspelde reeds een mooi bakresultaat. En een mooi bakresultaat het werd.

De narijs was al goed maar de ovenrijs deed er een hele flinke schep bovenop en werd het volume van het deeg behoorlijk hoog tijdens de eerste fase van het bakken.

Het brood is een plaatje. De korst is fraai en heeft een prachtige goudbruine kleur. Het kruim ziet er prachtig uit maar is behoorlijk wit terwijl we een iets geel/grauwe kleur hadden verwacht vanwege de fijne zemelen omdat het hier type 1050 meel betreft. Dit is een indicatie dat er weinig vezels in dit meel zitten. De geur van de korst is lekker en de boterhammen smaken ons erg goed.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 0,00 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 0,00 gram
  • totaal fracties: 0,00 gram of 0,00% van het meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 295 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood

voorzijde brood dinkelmehl type1050 van Diamant
voorzijde
achterzijde brood dinkelmehl type1050 van Diamant
achterzijde
bovenzijde brood dinkelmehl type1050 van Diamant
bovenzijde
doorsnede brood dinkelmehl type1050 van Diamant
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen