Testverslag Diamant vollkorn dinkelmehl (volkoren speltmeel)
In dit artikel lees je onze ervaringen met het bakken van een brood van met het volkoren speltmeel van Diamant. Je kan dit meel in Duitsland bij veel supermarktketens kopen in pakken van 1 kg. Op de verpakking staat Diamant Vollkorn dinkelmehl.
Eindoordeel
Dit is weer een typisch Duits gemalen meel. De grove fracties (de zemelen) die we hebben gezeefd zijn beperkt in gewicht maar als je naar het gezeefde meel kijkt zie je daarin nog veel kleine zemelen zitten. En dat is typisch voor meel dat in Duitsland gemalen is. De meeste zemelen zitten dus verborgen als heel kleine zemelen.
We konden van dit speltmeel nog een heel fraai broodje bakken. Ondanks dat in zijn algemeenheid geadviseerd wordt om speltmeel wat minder en voorzichtiger te kneden, hebben wij ook dit meel een "standaard behandeling" gegeven, net zoals alle andere meelsoorten. Het werd een lekker broodje, een mooie korst die er op de foto wat rommelig uitziet, maar we zullen onze dag wel niet hebben gehad toen we het deeg opmaakten. Het kruim ziet er lekker donker uit rat wijst op veel kleine zemelen. Kijk naar de foto's en je kan jezelf overtuigen dat het kruim nog vrij luchtig is. Voor liefhebbers van spelt is dit zeker een aanbeveling.
Samenstelling meel
Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:
- zeef grof > 1,6 mm: 0,57 gram
- zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,09 gram
- zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 2,38 gram
- totaal fracties: 4,04 gram of 8,08% van het meelgewicht
Zemelen
Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.
Testverantwoording
Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 360 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het meel
Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, platgedrukt.
Foto's van het brood
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie