Testverslag Diamant weizenmehl extra type 405
In dit artikel lees je onze ervaringen met het bakken van brood met het weizenmehl extra (tarwebloem/patentbloem) van Diamant. Je kan dit meel in Duitsland bij veel supermarktketens kopen in pakken van 1 kg.
Introductie
Als je de verpakking bekijkt van dit pak weizenmehl dan suggereren een aantal afbeeldingen dat dit bloem erg geschikt is om er taarten van te bakken, maar daarmee maakt het nog niet geschikt voor het bakken van brood. Op de verpakking staat geen afbeelding van een brood of boterham en ook in de begeleidende tekst op de verpakking wordt er met geen woord gerept over het gebruik van dit bloem voor het bakken van witte broden. We vroegen ons dus af, zou je met dit bloem ook brood mee kunnen bakken? Daar is maar één oplossing voor, de bloem kopen en testbroden van bakken en dat hebben we gedaan. Het resultaat kan je hieronder lezen en bekijken.
De classificering van dit bloem, "type 405" is een heel normale manier in Duitsland, wat dat betekent kan je lezen in het artikel wat houdt meel type 405 in?. Ook in Frankrijk en België hanteren ze een vergelijkbare classificering en heeft daar de toevoeging "T45". Deze typering geeft de uitmalingsgraad of nauwkeuriger nog, het asgehalte.
Met en zonder broodverbeteraar
Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.
Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.
Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Eindoordeel zonder enzymmix
Het brood dat we maakte zonder toevoegingen zoals een broodverbeteraar of enzymmix bleef wat compact. De foto van het brood laat een dof gekleurde korst zien maar dat komt omdat we dit testbrood eat we hebben gefotografeerd vergeten hadden te bespuiten met water. De enorme ovenrijs die we zagen bij het deeg met enzymmix was hier vrijwel afwezig. Het brood smaakte heerlijk.
Eindoordeel met enzymmix
Zonder enige twijfel kan je aan de hand van de foto's zien dat dit bloem, wanneer je dit gebruikt met enzymmix, erg geschikt is voor het bakken van brood. Het deeg dat we er van maakten was prettig om mee te werken. Wat opviel is dat het deeg een enorme ovenrijs te zien gaf. Dit resulteerde in een mooi hoog en luchtig brood. Het brood heeft een prachtige korst, en mooie kruim. Het brood ruikt en smaakt heerlijk. Na het bakken hebben we de korst met water beneveld met een plantenspuit en het brood heel even teruggezet in de oven en daarmee kreeg het brood deze mooie glans op de korst.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 360 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het brood zonder broodverbeteraar
Foto's van het brood met enzymmix
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie