Testverslag Diamant weizenvollkornmehl

pak diamant weizenvollkornmehl van 1 kg
Diamant weizenvollkornmehl

In dit artikel lees je onze ervaringen met het bakken van een brood van met het volkorentarwemeel van Diamant. Je kan dit meel in Duitsland bij veel supermarktketens kopen in pakken van 1 kg. Op de verpakking staat Diamant Vollkorn Weizen mehl .

Eindoordeel

Bij het openmaken van het pak meel moesten we twee keer goed kijken. Wat voor meel zien we hier? Dit is wel heel apart. Het lijkt wel roggemeel zo grauw ziet dit meel er uit. Prachtig natuurlijk. Haast geen grote zemelen te zien, maar wel ontelbaar kleine. Ook dit is weer een mooi voorbeeld hoe Duitsers hun volkorenmeel malen. Ze malen het zo fijn dat maar weinig grove zemelen in het meel zitten, maar daardoor juist heel veel kleine zemelen. Dit zien we ook terug in onze analyse van het meel. De grote fracties zijn vrijwel afwezig, maar juist de kleine zemelen zijn zeer goed vertegenwoordigd. In het gezeefde meel zien we nog heel veel kleine zemelen liggen. We twijfelen niet aan de naam "volkorenmeel".

Puur op intuïtie voegde we al 380 gram water toe, meer dan normaal maar hielden we er rekening mee dat we dit nog wel zouden moeten aanvullen. En inderdaad, bij 400 gram water vonden we het pas een mooi deeg. Dat is dus een hydratatie van 67% en dat is best flink. Doorgaans een teken dat we hier te maken hebben met volkorenmeel met veel (kleine) zemelen.

Het maken van het deeg was ook al een aparte ervaring, in het begin leek het wel klei en hadden we er een hard hoofd in, maar gaandeweg ontstond er een mooi deeg. Tegen onze verwachting in konden we ook nog een, voor volkorenmeel, redelijk "vliesje trekken" van het deeg. Dat geeft al een goede indicatie dat dit een redelijk luchtig brood gaat worden.

Tijdens de narijs Voor volkorenbrood heeft het nog een behoorlijk volume. De korst is aan een zijde wel wat gescheurd. De geur van de korst riep geen heerlijk gebakken brood lucht op maar als je aan het kruim ruikt dan ruikt het naar gewoon volkorenbrood en is er niets mis mee. Wat opvallend is dat het brood enorm bruin is. Dat komt niet zo goed genoeg over op de foto. De korst is aan de bovenkant behoorlijk glad maar dat komt door de afwezigheid van grote zemelen. Het kruim is mooi en je ziet dat we niet langer hadden moeten wachten met de busrijs anders had je scheuren in het kruim gezien.

Wij vinden dit bij elkaar een prima volkorenbrood en hebben er houden er een goed gevoel aan over.

Samenstelling meel

Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:

  • zeef grof > 1,6 mm: 0,66 gram
  • zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,56 gram
  • zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 3,42 gram
  • totaal fracties: 5,64 gram of 11,28% v.h. meelgewicht

Zemelen

Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.

Testverantwoording

Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 600 gram meel, 400 gram water, 9 gram zout, 6 gram instant gist, 3,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 60 minuten 1e rijs, doorslaan, gevormd tot deegrol en 60 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van dit meel zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere meel soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het meel

Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt. Het klopt dat je op de foto geen fracties ziet van > 1,6 mm, die waren afwezig in dit meel.

gezeefd diamant weizenvollkornmehl
fracties, bovenaanzicht
gezeefd diamant weizenvollkornmehl foto met laag perspectief
fracties, vooraanzicht

Foto's van het brood

zijaanzicht brood diamant weizenvollkornmehl
voorzijde
zijaanzicht brood diamant weizenvollkornmehl achterzijde
achterzijde
doorsnede brood diamant weizenvollkornmehl
doorsnede

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >meel >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen