Testverslag patentbloem van Dirk - 1 de beste

pak patentbloem van Dirk - 1 de beste van 1 kg
Patentbloem van Dirk - 1 de beste

In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken van witbrood met deze patentbloem van Dirk, huismerk "1 de beste". Met deze patentbloem, dat ook nog eens scherp geprijsd is, kan je heerlijke witte broden bakken.

Introductie

Deze patentbloem bevat 12% eiwitten en dat is opvallend hoog. Die eiwitten vormen de gluten tijdens het kneden en bepalen hoe hoog en luchtig het brood wordt. Meer eiwitten in een meel is dus in principe beter. Maar veel eiwitten is nog geen garantie voor een hoog en luchtig brood. De kwalitatieve eigenschappen van de gluten zijn daarin doorslaggevend.

Met en zonder broodverbeteraar

Van deze bloem hebben we twee typen broden gebakken. Een witbrood zonder broodverbeteraar en een witbrood met broodverbeteraar. Hoe we dat hebben gedaan en wat voor recept we daarvoor gebruikt hebben kan je in dit artikel lezen.

Het "eerlijke" witbrood, dus zonder broodverbeteraar, is alleen maar gemaakt met bloem, water, zout en gist.

Voor het brood met broodverbeteraar is naast de voornoemde basisgrondstoffen alleen 2,5 gram enzymmix toegevoegd. Het recept dat we hebben gebruikt en hoe we dit brood op een standaard manier hebben bereid kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.

Eindoordeel zonder enzymmix

doorsnede witbrood dirk 1 de beste patentbloem met enzymmix
met enzymmix
doorsnede witbrood dirk 1 de beste patentbloem
zonder enzymmix

Bij het uitrollen van het deeg viel op dat de rekweerstand van de gluten niet hoog was. Dat is voor het opmaken van het brood best wel fijn anders moet je flink trekken en duwen om het deeg in de vorm te krijgen.

Doordat we bij dit brood geen toevoegingen hebben gebruikt blijft dit een redelijk compact brood. Dit lijkt te bevestigen dat de meelfabriek niets heeft toegevoegd. De korst ziet er mooi uit en vertoont geen scheuren, zo ook het kruim.

De geur wordt door de testpanel leden als gewoontjes beschreven, niets mis mee, maar niet een uitgesproken geur. Een gewoon lekker witbrood.

Eindoordeel met enzymmix

Het testpanel kon haar handen niet van het brood afhouden en in een mum van tijd was dit witte brood op. Dat zegt genoeg.

Was de geur en smaak bij het brood zonder toevoegingen maar gewoontjes, dit brood waar enzymmix aan toe is gevoegd is van een hele andere klasse. De geur is nadrukkelijk aanwezig en is heerlijk.

Wat opviel was de enorme grote ovenrijs. Voordat het deeg gebakken was dachten we eerst nog dat ondanks de enzymmix het volume van het brood tegen zou vallen. Maar tijdens het bakken ontpopte een het niet zo sterk gerezen deeg toch tot een hoog brood.

Wel is het gedeelte van het brood dat boven het bakblik uitstak "ingeknepen" en zie je aan één zijde dat het flink is ingescheurd. De bovenzijde is dus veel smaller dan de basis, dat is wel jammer. Maar de heerlijke smaak maakt dat dubbel en dwars goed. Deze patentbloem kunnen we van harte aanbevelen.

Hoe hebben we dit brood gemaakt?

Welk recept we hebben gebruikt voor dit brood inclusief een korte beschrijving van de werkwijze tref je hier aan. De uitgebreide beschrijving vind je hier, maar in het kort: 500 gram bloem, 250 gram water, 8 gram zout, 5 gram instant gist, 2,5 gram enzymmix, deegtemperatuur 27° Celsius, twee minuten mengen, dertien minuten kneden, 50 minuten 1e rijs, doorslaan, 40 minuten 2e rijs, gevormd tot deegrol, 70 minuten narijs (in het bakblik), 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.

* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.

Andere testuitslagen

Je kan de bakaard van deze bloem zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere bloem soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.

Foto's van het brood zonder broodverbeteraar

zijaanzicht brood dirk 1 de beste patentbloem
voorzijde, zonder broodverbeteraar
zijaanzicht achterkant brood dirk 1 de beste patentbloem
achterzijde, zonder broodverbeteraar
bovenaanzicht brood dirk 1 de beste patentbloem
bovenaanzicht, zonder broodverbeteraar
doorsnede brood dirk 1 de beste patentbloem
doorsnede, zonder broodverbeteraar

Foto's van het brood met enzymmix

zijaanzicht brood dirk 1 de beste patentbloem met enzymmix
voorzijde, met enzymmix
zijaanzicht achterkant brood dirk 1 de beste patentbloem met enzymmix
achterzijde, met enzymmix
bovenaanzicht brood dirk 1 de beste patentbloem met enzymmix
bovenaanzicht, met enzymmix
doorsnede brood dirk 1 de beste patentbloem met enzymmix
doorsnede, met enzymmix

Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie

populair

home­ >bereiden >ingrediënten >bloem >grote meel- en bloemtest

laatste toevoegingen