Testverslag broodmix meergranen/zadenbrood van Dirk van den Broek / Voogd Meelhandel / Molen de Hoop Ouddorp
In dit testverslag lees je onze ervaring met het bakken met de broodmix meergranen/zadenbrood met gist dat onder andere te koop is bij Dekamarkt en Dirk van den Broek en natuurlijk bij molen de Hoop in Ouddorp / Voogd meelhandel) want daar komt dit product vandaan.
Met deze broodmix bak je prachtige luchtige en lekkere meergranenbroden. Een beginnende thuisbakker kan hier mee mooie resultaten mee bereiken en omdat je alleen maar water hoeft toe te voegen kan het haast.
Introductie
Deze broodmix kochten wij supermarkt Dirk van den Broek. De broodmix is gemaakt door Voogd meelhandel en die zit weer in molen de Hoop in Ouddorp. In die molen zit trouwens ook een molenwinkel waar je als particulier bloem, meel en broodmixen kan kopen.
Het betreft hier een broodmix, dat is dus compleet, dus inclusief zout en gist. Het enige wat je toe hoeft te voegen is water.
Wij hopen dat je niet teleurgesteld bent, en het moet je zéker niet weerhouden om deze broodmix te proberen, maar denk niet dat je met deze meergranen broodmix vezelrijke broden bakt die minstens zo gezond, zo niet gezonder zijn dan volkorenbrood. Dat geldt overigens niet specifiek voor deze broodmix, maar voor vrijwel alle meergranen broodmixen, meelmixen, maar ook meergranenbroden die je bij een bakker of in de supermarkt koopt. Lees hier meer over in het artikel over meergranenbrood.
Overigens verdient deze broodmix, in het kader van het vorige, wel een kleine pluim. Het hoofdbestanddeel is namelijk volkorentarwemeel en is aangevuld met tarwebloem. In dit brood zijn dus wel degelijk vezels te vinden, maar het is natuurlijk niet zoveel als een echt volkorenbrood. Het "meergranengehalte" is wel heel erg miniem. Aan granen zit er veel tarwe in en als tweede graan is een een hele kleine hoeveelheid gierst te vinden, en dat is het dan. Meergranen? Tweegranen dus. De rest zijn zaden zoals van de zonnebloem, lijnzaad en sesamzaad, maar dat zijn geen granen. De tweede naam van deze meelmix is wel juist: zadenbrood, en dat is het.
Omdat het hier een broodmix betreft hebben we alleen maar water toegevoegd. Wel natuurlijk met de juiste watertemperatuur om te zorgen dat het deeg een temperatuur heeft van zo'n 27° Celsius. Hoe je dat kan bereiken en waarom je dat wil kan je lezen in het artikel over deegtemperatuur.
De verpakking stelt een recept voor met 500 gram broodmix. Wij hebben voor de testbroden 600 gram broodmix gebruikt. Maar 500 gram kan je natuurlijk ook gebruiken maar dan moet je iets minder water toevoegen.
In het recept op de verpakking stelt men 310 gram water voor in combinatie met 500 gram broodmix als je het verwerkt in een broodbakmachine. Als je handmatig gaat kneden, of met een kneedmachine stelt men 290 gram water voor. Dat laatste is dus een hydratatie van 290/500=0,58 dus 58% en dat is, vinden wij voor deze broodmix heel veel water.
Wij gebruikten met 600 gram broodmix 280 gram water, dat is dus een hydratatie van 280/600=0,47 dus 47%. Dat scheelt nog al. Natuurlijk kan je met een hydratatie van 58% ook met deze broodmix aan de slag, maar dat wordt een heel nat en kleverig deeg. Mocht je zo'n nat deeg gaan maken, maak de deegrol dan op (het vormen) met kletsnatte handen op een kletsnat aanrecht.
Ons advies is om eerst eens met 47% hydratatie te starten, je kan later altijd nog water toevoegen als je het te droog vindt. Zoals je op de foto's van het gebakken brood kan zien zijn we in staat om met deze hoeveelheid water een prachtig brood te bakken, dus waarom dan nog meer water toevoegen?
Voor degene die met 500 gram broodmix gaan bakken, voor een hydratatie van 47% heb je dan nodig: 500x0,47=235 gram water.
Je zal je wellicht afvragen, 47% hydratatie, is dat niet enorm weinig? Op onze site staan immers recepten voor witbrood waar we uitgaan van een hydratatie van al 50%, en hier dus nog minder. Dat is eenvoudig verklaarbaar. Die hydratatie is normaal gesproken een verhoudingsgetal ten opzichte van het bloem- of meelgewicht. Maar deze broodmix bestaat voor 20% van het gewicht uit zaden en die nemen nauwelijks water op. Als we het gewicht van de zaden in mindering brengen dan houden we van de gebruikte 600 gram broodmix maar over: 600-600x0,2=600-120=480 gram bloem/meel. En 280 gram water op 480 gram meel is een hydratatie van 58%, dus we gebruiken een hele normale hoeveelheid water, zelfs een stuk meer dan een normaal witbrood.
Eindoordeel
We maakten van dit meel, samen met 280 gram water een heerlijk soepel deegje waar we een goed vliesje van konden trekken. Het deeg had een enorme ovenrijs, zo sterk zelfs dat het brood aan de achterzijde overlangs flink scheurde. Dat ziet er op de foto's vreselijk uit, maar maak je geen zorgen, dat is uiteindelijk allemaal korst en daarin zitten de meeste smaak en geurstoffen en bij de gesneden boterham zie je er haast niets van terug.
Deze broodmix heeft als basis voornamelijk tarwebloem en wel van een zeer hoge kwaliteit, dus met zeer goede glutenvormende eiwitten. Daardoor is het gashoudendvermogen zo hoog en kon het brood zo hoog worden.
De korst is iets aan de donkere kant maar dat ligt waarschijnlijk aan de oven waarin we het brood standaard bakken tijdens deze tests. In een iets hogere oven zal de temperatuur aan de bovenkant van het brood minder hoog worden en de korst iets minder bruin kleuren.
De korst is mooi versierd met de zaden die in de broodmix zitten. De zonnebloempitten en lijnzaad zijn prominent zichtbaar.
De korst ziet er prachtig uit, het kruim ziet er goed uit. De bruine kleur krijgt dit brood niet van de vezels/zemelen maar voornamelijk door de moutpoeder die onderdeel is van de broodmix. Die zorgt ook voor de typische smaak die wij kunnen waarderen.
De boterhammen laten zich goed snijden en er ontstaan weinig kruimels. Het testpanel was zeer te spreken over dit brood en waardeerden het als zeer lekker (voor een meergranenbrood met moutpoeder).
Samenstelling meel
Van 50 gram meel hielden we na het zeven aan zemelen over:
- zeef grof > 1,6 mm: 7,70 gram
- zeef middel 1,2 - 1,6 mm: 1,16 gram
- zeef fijn 0,8 - 1,2 mm: 1,23 gram
- totaal fracties: 10,09 gram of 20,18% van het meelgewicht
Zemelen
Hoe de hoeveelheid zemelen van dit meel zich verhoudt tot andere meelsoorten tref je aan in het zemelfracties overzicht.
Testverantwoording
Hoe we het meel hebben getest kan je lezen in onze testverantwoording en testmethodiek.
Hoe hebben we dit brood gemaakt?
We hebben aan 600 gram van deze broodmix alleen 280 gram water toegevoegd en verder niets. Het water hebben we zodanig op temperatuur gebracht dat de deegtemperatuur 27° Celsius werd. Daarna hebben we het deeg twee minuten gemengd, dertien minuten gekneed, een uur een 1e rijs gegeven, gevormd tot deegrol en heeft het een narijs in het bakblik gekregen van 60 minuten. Daarna is het in de oven gebakken, 25 minuten bakken op 190° en 20 minuten op 180° Celsius*. Na het bakken hebben we het brood gelost op een rooster en direct met een plantenspuit beneveld met water. De afmetingen van ons blauwstalen bakblik is 28x10x8,5 cm (lxbxh) en heeft een inhoud van 2200 ml.
* Deze baktemperaturen gelden voor een specifieke Siemens oven die wij gebruiken in deze test. Uit ervaring weten we dat de werkelijke oventemperatuur enorm kan afwijken van de ingestelde waarde. Ter illustratie, in een andere oven, de Ikea Kulinarisk, een hete luchtoven met stoomfunctie (die we overigens dan niet gebruiken, alleen boven- en onderwarmte), houden we 220° en later 200° Celsius graden aan en krijgen we dezelfde resultaten. Lees meer over het bakken in dit artikel.
Andere testuitslagen
Je kan de bakaard van deze broodmix zoals het volume, de korst en kruim vergelijken met brood dat we van andere broodmix soorten hebben gebakken in de de grote meel- en bloemtest.
Foto's van het meel
Fracties en gezeefd meel
Boven, van links naar rechts: zeer grove fractie, middel grove fractie, fijne fractie. Onder: het gezeefde meel dat overbleef, voor beoordeling op foto platgedrukt.
Foto's van het brood
Foutje of aanvulling? Stuur ons een reactie